prodejna zdravé výživy & jídelna

Vaříme Vám jinak, jíte zdravě

Recepty

Uvaříme jáhly nebo jiné zrno (kroupy, rýže, kernoto). Do vychladlých jahel přidáme na drobno nakrájenou cibuli a na jemno nastrouhanou mrkev (místo mrkve je možné dát kedluben nebo obojí, je to také moc dobré). Přídáme ještě celozrnnou špaldovou mouku (ta víc drží pohromadě) a česnek (nejlépe naložený v sójové omáčce Shoyu). Pro začátečníky uvádíme množství:mouky dáme asi 1/2 - 3/4 toho, co máme (jáhly + zelenina) a tvoříme střapaté placičky, které klademe na plech s namazaným pečícím papírem (mažeme sezamovým olejem lisovaným za studena), můžeme placičky lehce natřít i z vrchní části a pečem v troubě. Dáme-li víc zeleniny, je to mokřejší a potřebuje to delší dobu na vysušení, tedy pečení. Tyto placičky jsou výborné jako samostatné jídlo nebo k polévce a můžeme si je nadělat, zamrazit a vzít si je na cestu.

Na trošce oleje orestovat cibuli, osolit, podlít vývarem, přidat jakoukoliv zeleninu, osolit, dolít ještě vývarem, přidat uzený tempeh na kostičky, dusit do měkka, rozmixovat, přidat tofunézu a dochutit shoyu a umeoctem.

Do malé štamprdle nebo hrnečku dám lžičku žitné celozrnné jemně mleté mouky a 1 - 2 lžičky studené vody, pořádně zamíchám, mělo by to být víc hutné a pak přidáme vždy zase 1 lžičku mouky a trošku vody, aby hustota byla stále hutná - to děláme vždy ráno (když to jde, tak i v poledne) a večer a štamprdli máme postavenou na lince vedle sporáku, aby měl kvásek teplíčko. Tak to děláme celkem čtyři dny a pak z toho malého množství uděláme více kvásku do větší sklenice. Do větší zavařovací sklenice dám asi tak 200 - 250 g žitné mouky a vody tolik, aby vznikla celkem hutnější směs (ono to tím kvašením pak zřídne) a vyrobený startér. Toto větší množství necháme stát asi tak 2 - 3 hodiny na lince (když to děláme pozdě večer, tak to tam necháme do rána) a pak ho uzavřeme víkem a dáme do ledničky. Když ho potřebujeme, necháme ho zas 2 - 3 hodiny (podle jaké má teplo - můžeme ho trochu popohnat, když ho dáme do hrnce s teplou vodou vzejít) a po vzejití zavřít a šup s ním zase do ledničky do dalšího vaření. Ve štamprdli ho zavádíme proto, že pokud by se nepovedl, tak toho tolik nevyhodíme. Dobrý kvásek je lehce cítit kysele, ale pokud je to cítit až moc štiplavě kysele, tak nám překvasil, protože jsme ho včas nepoužili. Jednou za 4 - 5 dnů bychom z něj měli něco vyrobit, aby se obnovoval a nebyl příliš starý. Najdéle jednou za týden. Buď ho použít nebo zase trošku přidělat. Kvásek si můžeme udělat také z celozrnné jemné pšeničné mouky a ten je dobrý na sladké pečení.

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.