Kváskový chléb

Bioteta má ve své nabídce potravin pro zdraví také kváskový chlebík (pekárna PIHa Hostouň) ve čtyřech variantách:

  • malý bez semínek, 600 g                                                      
  • velký bez semínek, 1.000 g
  • malý se slunečnicovým semínkem, 550 g
  • vícezrnný, 600 g

Složení:
55 % žitná mouka
45 % pšeničná mouka
kvásek, sůl, kmín nebo slunečnicová semínka
bez mléka, cukru, vajec a droždí

Čerstvý chléb u Biotety vždy v pondělí, ve středu a v pátek

Uchováme ho buď v utěrce a nebo ještě lépe ve škrobových sáčcích – lze zakoupit v Biotetě - není to však plast, nýbrž škrob, který je plně rozložitelný a hlavně prodyšný. Bioteta tyto sáčky ráda používá nejen na chleba, ale i na zeleninu a další věci v ledničce. 

Ochutnejte!

Kváskové chleby jsou nejzdravější a jsou lehce stravitelné. Kvásek je na rozdíl od kvasnic přirozenou substancí, která se používá 5000 let (Egypt). Smícháním mouky a vody a příznivé teploty dojde k přirozenému kvašení těsta. Mléčné bakterie vytváří typické intenzivní chlebové aroma. Kyselina mléčná je navíc přirozeným konzervantem, čímž kváskový chléb vydrží mnohem déle než chléb kvasnicový. Mikroorganismy přítomné v kvásku činí chléb lehce stravitelným. Díky dlouhé době kynutí a přítomnosti kyseliny mléčné se také zcela rozloží fytin, přítomný v celozrnné mouce. Kyselina fytinová vytvoří s minerály jiných potravin, zejména železem a vápníkem, ve střevech sloučeniny, které jsou velmi těžce rozpustné a vstřebatelné. Enzym fytáza, který je schopen fytin rozložit, optimálně pracuje ve vlhku při dostatečně dlouhé době kynutí. U kvasnicového chleba probíhá kynutí rychle, fytin není dokonale rozložen a působí v organismu demineralizačně. Díky kvásku se v těstě nachází aminokyseliny triptofan a enzymy, které přeměňují komplexní molekuly na jednodušší, které tělo dokáže lépe využít.Toto předtrávení nám ušetří hodně energie.

{fcomment}