Kimchi - kvašená zelenina

Budete potřebovat 1 větší čínské zelí, 3 lžíce mořské soli, 2 menší mrkve, 1 papriku, 3 lžíce sójové omáčky, 2 (vrchovaté) lžičky drcených chilli papriček, 4 nastrouhané stroužky česneku, 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, větší zavařovací sklenici.
Do větší mísy vlijeme vodu, přidáme sůl a necháme jí rozpustit. Zelí nakrájíme na libovolné větší kousky a vsypeme do mísy s vodou. Necháme naložené 2 hodiny. Vodu scedíme a zelí propláchneme čerstvou vodou. Ochutnáme - zelí by nemělo být příliš slané. Pokud je, znovu ho propláchneme. Do mísy se zelím přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, papriku, sójovou omáčku a zbytek dochucovacích surovin. Rukama důkladně promícháme, zelenina by měla pustit trochu šťávy. Dle potřeb můžeme mírně osolit.
Kimchi napěchujeme do sklenice a necháme při pokojové teplotě kvasit nejméně 2 dny s mírně povoleným víčkem. Hotový zkvašený salát skladujeme v lednici, vydrží cca měsíc. Můžete ji použít jako přílohu, nebo salát k hlavnímu jídlu.50439946 361736227989754 4644957128614739968 n