Léto
- Podrobnosti
- Kategorie: Informace
Energie v tomto období je nejteplejší, nejaktivnější, jdoucí do všech stran. Nejaktivnějším orgánem tohoto období je srdce. Našim přístupem ho můžeme buď přirozeně posílít nebo naopak zatížit. Nadbytečné zahřívání pomocí jídla zevnitř v období největší horké přírodní aktivity může znamenat velkou a mnohdy až smrtící zátěž pro tento orgán.Množství tuku a živočišné stravy je v tomto období menší. Část zeleniny stále připravujeme na tuku, část bez něj. V létě prakticky nesmažíme nebo jen velmi zřídka a rozhodně ne v horkých dnech. Zeleninu připravujeme tepelně jen krátce, vzrůstá poměr syrové zeleniny. Denním doplňkem jídla jsou presované či syrové saláty, které připravujeme z jemnějších druhů zelenin a doplňujeme zeleninou krátce kvašenou. Podíl kořenové zeleniny je nižší než v ostatních ročních období a také nižší než jiné druhy zelenin. Hodně používáme naťovou zeleninu - všechny druhy natí (do vývarů nebo jiných složek stravy). Z obilovin dáváme přednost kukuřici a dlouhozrnné rýži natural. Jáhly a pohanku zařazujeme ve dnech, kdy je spíš zima a kombinujeme je s rýží nebo kukuřicí. Luštěninu podáváme denně v kombinaci s obilovinou v menším množství než v zimě. Častěji zařazujeme tofu, tempeh a čočku (zvlášť červenou). Restujeme a dusíme jen krátce (prakticky nepečeme), často používáme krátké blanšírování. Potrava je lehká, málo zahuštěná a hodně barevná.
Zdroj: Radost ze zdravých dětí, Vladimíra Strnadelová - Jan Zerzán

Příroda se budí, enegie stoupá, jde nahoru, vše je zelené, křehké a pružné. Stejný energetický náboj jako jaro mají naše játra, která jsou v tomto období na vrcholu a nejvíc se také očišťují. Jaro bylo vždy obdobím očisty - půstu. Je nezbytné, abychom ubrali tuku, snížili jeho podíl ve stravě. Nedáváme ho do všech složek stravy, část zeleniny však stále na tuku připravujeme. Zvýšíme podíl zeleniny, zvláště zelené (naťová zelenina). Občas můžeme přidat menší množství naklíčených luštěnin. Lehce zvýšíme podíl syrové zeleniny, podáváme více krátce blanšírovaného salátu a zvyšujeme i podíl krátce kvašené zeleniny. Zařazujeme také divokou zeleninu - kopřivy, pampelišky, sedmikrásky, podběl, bršlici a další. Podáváme je syrové nebo krátce tepelně upravené. Ubíráme pohanku a postupně začneme zařazovat kukuřici, podíl obou obilovin je zhruba 1:1. Nejvíce používáme rýži, začneme nahrazovat kulatou dlouhozrnnou. Obecně je strava odlehčená a konzumuje se v menším množství.