Informace

Sladová čokoláda u Biotety

A ještě jeden tip pro sladomily;).

Bioteta nabízí váženou sladovou čokoládu a také tyčinky ze sladové čokolády od společnosti Sladstar.

Blahodárný vliv lotosového kořene

Čaj a šťáva z lotosového kořene (jsou vhodné pro děti, těhotné i kojící) mají schopnost napojit porušenou tkáň a cévky v mozku, proto je lotos podáván po mozkové příhodě. Rovněž je tradičně používán jako nejúčinnější prostředek při veškerých poruchách dýchacího ústrojí a i jako prevence, jelikož posiluje plíce a průdušky. Blahodárně působí také na sliznice při rýmě apod., které hojí a zklidňuje. Lotos pomáhá rozpouštět a vylučovat přebytečný hlen v dýchacích orgánech. Je možné ho použít při kašli, nachlazení, při problémech čelních a vedlejších nosních dutin (ucpání, infekce), plicních problémech (bronchitis, astma, černý kašel). Kořen vyvařený i čerstvý využijeme také jako zeleninu - na drobno nakrájený nebo nastrouhaný do polévek i omáček. Po otevření uchovat lotus ve vodě v ledničce, vodu za 2-3 dny vyměňujeme.

Číst dál: Blahodárný vliv lotosového kořene

Co možná nevíte o Shiitake

shiitake2Shiitake (houževnatec jedlý) neboli šitake je houba a pochází z Japonska. Houba shiitake má světle hnědou až hnědou barvu, je různě pokřivená s bílými skvrnami. Shitake je exotická houba s léčivými a preventivními účinky, shitake je také označována jako elixír života nebo houba dlouhověkosti, protože má vědecky dokázané léčivé vlastnosti. Může ji používat úplně každý.

Číst dál: Co možná nevíte o Shiitake

Sladký zeleninový nápoj

Rády bychom se s vámi podělily o další tip, jak si dopřát;).

Sladký zeleninový nápoj zahání chuť na sladké, neboť uvolňuje slinivku a slezinu; dopoledne jej můžeme popíjet ideálně kolem desáté; odpoledne si jej přihřejeme a pijeme vždy teplejší, nejlépe mezi 13. a 14. hod., kdy se slinivka dožaduje něčeho sladkého.

Jak na to?

Číst dál: Sladký zeleninový nápoj

Nakládaný česnek v Shoyu

Naloupaný česnek dáme do sklenice, zalijeme Shoyu, dáme do ledničky a asi tak za 10 dní můžeme používat. Zlepší se tím stravitelnost česneku a sójová omáčka pak získá i zajímavý šmrnc;). Navíc máte česnek vždy po ruce a je možné si takhle naložit dobrý česnek od pana Polívky z Litoměřic, který máme vždy na podzim, naložíme si ho a celou zimu jiný nepotřebujeme. A jde dobře namazat i na topinky. Bioteta ho používá do gulášů, polévek, špenátu a nebo do placiček.

Kouzlo rýžového papíru

rov_paprBioteta propadla kouzlu rýžového papíru a chce se s Vámi podělit;)...

Je to snadný efektivní způsob přípravy hlavního jídla i dezertů. Ve slané verzi je možno do něj zabalit obilovinu + orestovanou cibuli a třeba i tofu; nebo osmahnutou zeleninu; pak můžeme zapékat na trošce oleje či lehce osmahnout. Chceme-li dezert, přidáme do obilovin (ohřátých s troškou vody) z ranní kaše rozinky a třeba na jemno krájenou mrkev a mandličky. Po vychlazení můžeme podávat jako trubičky či roládu...
Neváhejte a balte;), přejeme dobrou chuť!

Máte občas chuť na něco pikantního?

Pivní těstíčko, v němž si můžete osmažit kořeněné tofu, květák, cibuli, brokolici...
Potřebujeme hladkou špaldovou mouku, Plzeňský prazdroj, špetku soli, špetku kurkumy - vše smícháme, těsto by mělo být spíše řídké. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje (který pak nemusíme vylévat, ale použíjeme na další smažení zeleniny či obilných placiček), necháme okapat na ubrousku, pak zastříkneme sójovkou. V případě bezlepkové diety použijeme místo špaldové mouky Hrašku.

Zdroje minerálních látek

Pro časté dotazy zákazníků, kteří se obávají, že vyloučením mléka přijdou hlavně o vápník, připravila Drahuška přehled zdrojů minerálních látek. Například taková cibule má docela dost dobře vstřebatelného vápníků, to vše bez vedlejší zátěže pro naše tělo. Čtěte dál...

Číst dál: Zdroje minerálních látek

Co možná nevíte o kvásku

Kváskové chleby jsou nejzdravější a jsou lehce stravitelné. Kvásek je na rozdíl od kvasnic přirozenou substancí, která se používá 5000 let (Egypt). Smícháním mouky a vody a příznivé teploty dojde k přirozenému kvašení těsta. Mléčné bakterie vytváří typické intenzivní chlebové aroma. Kyselina mléčná je navíc přirozeným konzervantem, čímž kváskový chléb vydrží mnohem déle než chléb kvasnicový. Mikroorganismy přítomné v kvásku činí chléb lehce stravitelným. Díky dlouhé době kynutí a přítomnosti kyseliny mléčné se také zcela rozloží fytin, přítomný v celozrnné mouce. Kyselina fytinová vytvoří s minerály jiných potravin, zejména železem a vápníkem, ve střevech sloučeniny, které jsou velmi těžce rozpustné a vstřebatelné. Enzym fytáza, který je schopen fytin rozložit, optimálně pracuje ve vlhku při dostatečně dlouhé době kynutí. U kvasnicového chleba probíhá kynutí rychle, fytin není dokonale rozložen a působí v organismu demineralizačně. Díky kvásku se v těstě nachází aminokyseliny triptofan a enzymy, které přeměňují komplexní molekuly na jednodušší, které tělo dokáže lépe využít.Toto předtrávení nám ušetří hodně energie.
Milan Dvořák, Makrobioklub Dobruška