Co všechno lze změnit (nejen) na jaře

Každé jaro přináší něco nového. Všechno se probouzí a člověk najednou cítí, jako by se v něm také probouzela po dlouhé zimě zvláštní touha a síla. Stejně jako se příroda každé jaro zrodí do krásného zeleného šatu i my lidé odhazujeme zimní šaty a chceme už už šatník jarní. Najednou chceme být krásnější, štíhlejší, zdravější, spokojenější...

A proč to tedy pro tentokrát nezkusit nejen šatníkem, ale i změnou jídelníčku. Změnou malou, postupnou, ale trvalou. Zapomenout jednou pro vždy na všechny diety, které nám přikazují, zakazují, nařizují...

A jak a kde můžeme začít?

20042014740

Třeba tak, že nebudeme jíst každý den maso a výrobky z něj. Zkusíme ho nahradit výborným sýrem tofu či tempehem, luštěninovou pomazánkou, sójovými párky a salámky. Pokusíme se také vyloučit zbytečnou každodenní konzumaci mléčných výrobků, které můžeme nahradit pro začátek sójovými a po čase dobrou a kvalitní stravou, založenou na obilovinách, luštěninách, semínkách a zelenině. A nemusíme se bát nedostatku vápníku. Třeba takové obyčejné sezamové semínko nám ho v jedné lžíci dá dost na celý den a to v lépe stravitelné formě než třeba jogurt. A když se naučíme denně mít na talíři více zeleniny, naší běžné domácí, tepelně upravené i syrové, vápníku bude víc než dost. Má to ale jeden háček.

Není vždy nejdůležitější do těla něco přidat, ale je možná důležitější, vždy něco ubrat. V případě minerálů je to hlavně cukr, který je velký zloděj zejména vápníku a hořčíku. Když uvážíme, že tyto dva minerály naše silně překyselené vnitřní prostředí neustále přivádějí do stavu zásady, je nasnadě, že se jich stále nedostává. Cukr je často označován jako bílý jed. Možná právem.
Dnešní děti a také dospělí mají velkou nadspotřebu cukru, která všechny následným a trvalým překyselením vhání do zbytečných nemocí. Zkusíme tedy nahradit občas sladké pití obyčejnou vodou, omezit slazení teplých nápojů, zkusit cukr pro začátek nahradit sladem nebo sirupem. A také pozor na ovoce – jeho nadměrná každodenní spotřeba nás také nadměrně zásobuje cukrem. Byť ovocným, ale stále jednoduchým.
Pro začátek je těch změn víc než dost. Říká se, že odvážnému štěstí přeje. A tak s chutí do toho a půl je hotovo. A nebo také, jaké si to uděláme, takové to máme. Dejme i dnes na moudrost našich předků...

Vaše biotetka Drahuška