Kimpira z lopuchu a mrkve - něco výtečného!!!

Očištěný lopuchový kořen (čistíme jen kartáčkem, neloupeme, to by byla věčná škoda), nakrájíme na větší kousky, jako když ořezáváme tužku. Stejným způsobem připravíme stejné množství mrkve. Nahřejeme kastrol se silným dnem, dáme na něj trochu sezamového nebo slunečnicového oleje za studena lisovaného, vsypeme lopuch s mrkví, mírně osmahneme, podlijeme troškou vody nebo lépe vývaru a zakapeme několika kapkami sójové omáčky nebo špetkou soli. Sůl a soj.omáčku dáváme podle množství lopuchu a mrkve - aby vám to chutnalo. Přikryjeme a na mírném plameni dusíme nejméně 30 minut. Kořen lopuchu musí být měkký a voda vydušená. Je to velice posilující zelenina při rekonvalescenci a vůbec pro nás všechny.