Sedmikráska

Používáme čerstvé růžice listů, ale také poupata a malé kvítky. Mladé lístky sbíráme celý rok, kromě mrazivého období. Růžice odřízneme těsně nad zemí a nepoškodíme kořeny.

Chuť je příjemná, jemně trpká, při důkladném žvýkání po chvíli připomíná oříšky. Podporuje látkovou výměnu. Větší množství květů může člověku v kritické době dát dostatek minerálních látek a zvýšit jeho odolnost proti chorobám. Sedmikráska je vynikající jako zelenina do polévky, do salátů, pomazánek, špenátů, do zelenin, placek... Sedmikrásku používáme také v kombinaci s ostatními divokými zeleninami. Do polévek ji přidáváme těsně před servírováním. Lístky sedmikrásky můžeme také povařit v mírně slané vodě a pak je použít do pokrmů. Kvítky se také dobře hodí na různé dezerty a pudinky.

Polévky:  lístky sedmikrásky osmahneme na trošce oleje spolu s cibulí, naředíme, zahustíme zrnem nebo vločkami nebo těstovinou, dochutíme, ozdobíme kvítkami  

Salát: připravíme si ala bramborový salát, v němž je místo okurek nakrájená kvašená zelenina – pickles, tofunéza, na trošce oleje podušená kořenová zelenina, místo brambor obilné zrno – výborný je bulgur, do tohoto základu přidáme nasekané lístky i květy sedmikrásek.

Dva recepty se sedmikráskou:

Polévka s lístky sedmikrásky

Koření ze sedmikrásek

Obrázek a další informace: Sedmikráska 

 

 

{fcomment}