Kváskový chléb - pšenično žitný pařený s celozrnnou rýží

1/2 kg mouky celozrnné (můžeme použít různé druhy - pšeničnou, žitnou, špaldovou, také bílou a to v různých poměrech - každý podle sebe, špaldová je příliš drahá na chleba, tu Bioteta používá na sladké pečivo, kdo má kvalitní mlýnek, může si koupit dvouzrnku, semlít a má též výbornou mouku, 200-400 g uvařené celozrnné rýže nebo jahel nebo jahel s rýží nebo krup nebo kernota nebo prostě to celé zrno, které zbylo z předešlého dne, 1-2  lžíce lněného semínka a můžeme přidat ještě i jiná semínka a to trošku dýňového, slunečnicového - každý podle sebe, 1/2 – 1 lžičky soli, 1 lžíce kmínu nebo chlebového koření, hrnek vlažné vody – s vodou opatrně, je-li zrno mokřejší, dáme jen trošku, aby jsme těsto na chleba neměli moc řídké, 4-5 lžic vyzrálého žitného kvásku.

Zaděláme stejně jako když zaděláváme na knedlíky, dobře těsto prohněteme, výsledná hustota by měla být taková, aby nám šel udělat bochníček (raději však tužší), který dáme do mísy a přikryjeme ho vlhkou utěrkou. Uložíme mísu do polštáře nejlépe péřového, aby byl chlebík v teplíčku. Dobré je zadělat večer a ráno péct. 8-12 hodin potřebuje tento chlebík kynout, neboť kynutí s kváskem je pomalejší, ale zase toto pomalé kvašení rozloží fytin, látku, která je v celozrnné mouce a je pro nás hůře stravitelná a droždí si s ní neporadí. Ráno vyndáme těsto z mísy, (těsto by mělo jednou tak zvětšit svůj objem a hlavně lehce zřídne), vytvoříme bochníček, trošku ho zase na pomoučeném vále proděláme, dáme na pařáček vlhkou utěrku, na ní chlebík, utěrku přes něj přehodíme a napařujeme 1,5 hod. Na nejmenším hořáku na nejmíň. Nebo ho 1 hod napařujeme a půl hodinky mu dáme v troubě (na 200 st.) a to tak, že vyndáme napařený chlebík a dáme ho na plech na pečící papír, nic ničím nemažeme a dáme péct do vyhřáté trouby. Pak se nám vytvoří tenká pěkná kůrčička. Samozřejmě můžeme tento chléb i péci jinak. Třeba v keramické formě (ale jde to dobře i bez ní) a pečeme 5 minut na 250, pak 30 min na 200 a zase 5 min na 250. Je-li chlebík hotový, tak se po stranách jakoby odfoukne nebo dá se říct, že se odlupuje. Upečený chlebík vyklopíme a celý ho potřeme vařící vodou a zakryjeme utěrkou a necháme ho takto vychladnout. Kdo si chléb raději upeče, tak si potom ukrojený plátek může dodatečně napařit. Při pečení si dejte do trouby kastrůlek s vodou - dosti důležité.
Tento domácí chlebík je velice chutný, vydrží určitě týden jako kdysi našim prababičkám, které chléb častěji nepekly, protože jedly také kaše. Je to chlebík kváskový, tedy přirozeně konzervovaný kyselinou mléčnou.

Uchováme ho buď v utěrce a nebo ještě lépe ve škrobových sáčcích – koupíte v DM drogerii – je to BIOFOLIE a jsou to sáčky do opadkových košů – není to však plast, nýbrž škrob, který je plně rozložitelný a hlavně prodyšný. Bioteta tyto sáčky ráda používá nejen na chleba, ale i na zeleninu a další věci v ledničce.