Halušky

Den předem namočené a dobře uvařené kroupy v tlakovém hrnci necháme vychladnout, přidáme trochu pohankové mouky, aby se vytvořilo těstíčko ne moc husté a šlo dobře protlačovat přes cedítko na halušky. Já měla těsto dost husté, tak jsem ho potom ještě naředila bancha čajem.
Hotové těsto se protlačuje cedníkem na halušky, jak vyplavou, tak se hned vyndavají, Bioteta je neproplachuje, hned jsme je sypali na zelí zamíchané s tempehem a celerem, nechali chviličku oschnout a pak velmi opatrně pomíchávali a ještě trochu zastříkli shoyu a jen prohřáli v troubě.
Zvlášť se udělá cibulka na trošce vody (protože oleje je dost ve fritovaném tempehu a celeru), osolí se špetkou soli, podusí, přidá se kyselé zelíčko (Bioteta dávala svoje a ještě přidala z krámečku to německé – to udělá zajímavou chuť), dusí se tak asi 15 minut.
Ve vyšší vrstvě oleje (používáme Vegetol gold slunečnicový – pokud fritováního není moc, olej se přecedí a dá se použít až 3x) se ofrituje uzený tempeh a na kostičky nakrájený celer – celer přihazujte opatrně, rádo to vypění z hrnce ven. Ofritovaný a okapaný tempeh a celer dáme do pekáče, přidáme hotové zelí, promícháme a hotové halušky dáváme nahoru, jak se píše na začátku.