Zeleninové placičky

Uvaříme jáhly nebo jiné zrno (kroupy, rýže, kernoto). Do vychladlých jahel přidáme na drobno nakrájenou cibuli a na jemno nastrouhanou mrkev (místo mrkve je možné dát kedluben nebo obojí, je to také moc dobré). Přídáme ještě celozrnnou špaldovou mouku (ta víc drží pohromadě) a česnek (nejlépe naložený v sójové omáčce Shoyu). Pro začátečníky uvádíme množství:mouky dáme asi 1/2 - 3/4 toho, co máme (jáhly + zelenina) a tvoříme střapaté placičky, které klademe na plech s namazaným pečícím papírem (mažeme sezamovým olejem lisovaným za studena), můžeme placičky lehce natřít i z vrchní části a pečem v troubě. Dáme-li víc zeleniny, je to mokřejší a potřebuje to delší dobu na vysušení, tedy pečení. Tyto placičky jsou výborné jako samostatné jídlo nebo k polévce a můžeme si je nadělat, zamrazit a vzít si je na cestu.