Recepty

Rýžový závitek

Večer namočíme špaldové kernoto a celozrnnou rýži v poměru 1 : 1, ráno vaříme 1 hodinu, necháme vychladnout. Připravíme si cibuli, pórek a kořenovou petržel. Na jemno nakrájenou cibuli lehce osolíme a orestujeme na oleji za studena lisovaném, přidáme pórek na jemno nakrájený a na sirčičky nastrouhanou petržel (poměr cibule : pór : petržel = 1 : 2 : 2), opět zlehka osolíme, promícháme, osmahneme, podlijeme vodou nebo banchou, ne moc, abysme neměli náplň mokrou, dusíme 10 minut, dochutíme omeoctem a Shoyu, necháme 3 minuty prohřát a smícháme s uvařeným kernotem s rýží. Zrno míchejte do zeleniny a když je ho více, tak si zbytek nechte do polévky. Poměr zelenina : zrno = 2 : 1 - 1,5. Mezitím si po dvou kusech namočíme do vody rýžový papír, musí krásně změknout, rozprostřeme ho na podložce, dáme na něj jednu odměrku na rýži náplně, zabalíme, spojem dáme na pekáček vymazaný olejem, postupně klademe další, ale moc je na sebe netlačíme, nejdou pak od sebe a slepují se, před vložením do trouby na krátké zapečení je zastříkneme dle chutí Shoyu. Zapékáme jen chvilku a nebo se vůbec zapékat nemusí, stačí nechat trochu oschnout. Jindy můžeme udělat tyto závitky na sladko, ze zbylé ranní jáhlové kaše, přidáme tam oříšky, rozinky, semínka, prostě co máme, zabalíme a máme odpolední svačinku. 

Salát rádoby bramborový z dýně Hokaido

Na rozehřátý olej dáme cibulku na drobno nakrájenou, osolíme špetkou soli, 2-3 minutky restujeme, přidáme nastrouhanou mrkev, celer a petržel (a mražený hrášek, strouháme ve velikosti jako okurku na salát), opět osolíme, podlijeme horkým zeleninovým vývarem nebo čajem banchou a necháme dusit 10 – 12 minut. Aby byla zelenina měkká. Mezitím si napaříme na kostičky nakrájenou dýni Hokaido, také tak 8-10 minut. Je dobré to zkusit, zda je dýně měkká. Lehce vychladlé smícháme, přidáme tofunézu nebo tatarku z tofu, domácí kvašenou okurku bez cukru, obyčejnou hořčici od f. Natural.
Zelenina kořenová a dýně asi tak v poměru 1:2. Ale každému to vyhovuje jinak. Dochutíme podle potřeby umeoctem a shoyu. A manželům to dobře dochuťte, ať jim to opravdu chutná. Když místo dýně použijete na kostky nakrájený a napařený polentový knedlík, získáte také dobrý salátek.

Salát z celeru

Oloupaný celer nakrájíme na plátky a vaříme 10 minut v trošce osolené vody. Po vychladnutí nakrájíme na kostičky, přidáme umeocet a jablečnou šťávu a trochu sójové omáčky Shoyu. Dáme do sklenice do ledničky a necháme proležet.

Salát z celeru a červené řepy

Řepu uvaříme, celer necháme syrový. Obojí nastrouháme ne jemno a ochutíme cibulkou, stroužekem česneku, kvalitním olejem, citronovou šťávou, umeoctem. Pro zjemnění můžeme použít ovesnou smetanu.

Salát z čínského zelí, mrkve, červené řepy a křenu

Čínské zelí najemno nakrájíme nebo na VS struhadle nastrouháme, mrkev nastrouháme také najemno, stejně tak kousek červené řepy a křen. Přidáme umeocet a jablečnou šťávu a zamícháme. Saláty děláme v míse nekovové, nahoru položíme talířek, zatěžkáme a necháme 2 hodinky kvasit. 
Obměna:
Salát z červeného zelí, jablíčka a blanšírovaného celeru s křenem nebo bez křenu
Postup je stejný jako u předchozího salátu z čínského zelí, mrkve, červené řepy a křenu.

Salát z listů kozí nohy

Nasbíráme pěkně mladé a čerstvé listy, bleskově je oblanšírujeme (vnoříme je asi na půl minuty do vroucí vody osolené špetkou soli), nakrájíme na drobno a přidáme do připravené zálivky z trošky vody, špetky soli, trochy umeocta a malého množství do skleněna osmahnuté cibulky.

A když se vám nebude chtít dělat salát, tak si prostě kozí packu jen oblanšírujete a zastříknete umeoctem nebo sójovou omáčkou.

Segedinský guláš se seitanem

V hrnci lehce rozpálíme sezamový olej, přidáme na nudličky cibuli a osolíme. 2-3 minuty restujeme, přidáme na drobno nakrájené hlávkové zelí a zelí kyselé v poměru 2:1, na nudličky nakrájený uvařený seitan, mletou červenou papriku, bobkový list, majoránku, osolíme, podlijemem a dusíme 10-15 minut. Pak zahustíme kukuřičným škrobem. Podáváme například s jáhlovým knedlíkem.

Seitan na žampionech

Na sezamovém oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli a špetku soli. Přidáme žampiony pokrájené na plátky, sůl a kmín. Orestujeme, podlijeme a dusíme do měkka. Koření: chilli s česnekem dle chuti, pozor je to hodně ostré. Přidáme seitan nakrájený na nudličky, dusíme společně 15 - 20 minut. Zahustíme kukuřičným škrobem nebo na sucho opraženou moukou smíchanou poté s vodou. Poměr cibule : žampiony = 2 : 1.

 

Seitanový burger

Potřebujeme 1/2 kg vařeného seitanu na plátky, 1 čajovou lžičku tmavéo sezamového oleje, celozrnný bochánek nebo rohlík.
Smažíme vařený seitan po dobu 5-10 minut. Vložíme jej do rohlíku či bochánku, podáváme s plátky cibule, kysného zelí, salátem, pomazánkou z misa a tahini nebo jinými přílohami.

Sezamové kuličky

100 g do zlatova opražených vloček
100 g opraženého sezamu,pro změnu ho lze nadrtit lehce v hmoždíři lépe v suribašce
4 polévkové lžíce sladěnky
2 polévkové lžíce vody
Na horkou pánev, kde máme smíchané vločky a semínka, dáme sladěnku a vodu, rozpustíme, smícháme s ostatním, pracujeme rychle, neboť jak těsto tuhne, už kuličky neuděláme, takže tvoříme vlhkou rukou kuličky jako o závod. Místo semínek můžeme dát kokos a výborné je to také z vlašských ořechů. Moc dobré to bude i za slunečnice nebo dýně.

Sladká tymiánová omáčka s dýní, řepou a zelím

1 větší cibule
1 šálek na větší kousky pokrájené dýně (i se slupkou)
1 šálek řepy nakrájené na menší hranolky
1 šálek zelí pokrájeného na nudličky
1 lžíce kukuřičného škrobu
špetka tymiánu
olej
sůl
1/2 litru vývaru nebo horké vody
na dochucení: nic nebo trochu umeocta
2 lžíce kukuřičného škrobu
rostlinná smetana

Číst dál: Sladká tymiánová omáčka s dýní, řepou a zelím