Vaříme Vám jinak, jíte zdravě

prodejna zdravé výživy & jídelna

Většinou nízká nenápadná rostlina se sytě zelenými listy a malými bílými květy. Za dobrých podmínek roste a kvete celý rok. Plazí se obvykle při zemi. Rostlinu najdeme v zahrádkách, na polích a i na lesní půdě, ve slunných křovinách brzy na jaře se hezky plazí po listí. Upotřebitelná je celá rostlina s výjimkou kořene. Obtížný, ale velmi cenný plevel. Sbíráme nejlépe na jaře, ale v podstatě celý rok.

Chutná velmi dobře, jemně, lehce oříškově. Má vysoký obsah biologicky hodnotných solí, hlavně železa. Má také hodně vitamínů! Ptačinec můžeme sbírat velmi rychle ve velkých množstvích. Kořeny tkví v zemi jen volně a proto musíme rostlinky dobře probírat. No někdy je to fuška, ale stojí to za to. Kvůli chuti vylučujeme rostlinky kvetoucí. Při sběru tuto šťavnatou bylinu pokud možno moc nemačkáme. Dlouhé drsné stopky by se měly odstranit a používat jen lístky, ale Bioteta teď na jaře používá vše jemně nasekané a někdy i s kvítečky.

Pro jemnou chuť se hodí ptačinec do směsí i s ostatními planě rostoucími bylinami. Nejlepší je ptačinec jako součást salátu, polévek a nebo jako posyp na hotová jídla.

Ptačinec byl vždy oceňován jako lék chladící, protikřečový a močopudný. Odvary se používaly pro oční lázně.  Kdykoliv hrozila nějaká nemoc nebo kdykoliv byl pacient – rekonvalescent po přestálé nemoci slabý, povařily se listy ptačince v polévce – jakožto posilující prostředek. Při očních zánětech se přikládaly jemně nasekané nebo rozmačkané listy.

Ptačinec žabinec odstraňujeme ze záhonků jako obtížný plevel. On by však neměl přijít na kompost  – ale vyjimečně každodenně na náš stůl.

Obrázek a další informace: Ptačinec žabinec

 

 

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.