Čínská rýžová kaše Congee

Tradiční čínská každodenní snídaně, kterou začínají svůj den. Nejedná se o žádnou kulinářskou lahůdku, kaše je víceméně bez chuti. Její výhodou je ale obrovská výživnost a velmi dobrá stravitelnost. Mohou ji kojenci již od 6. měsíce, ale může být i jako základ obilného mléka. Je vhodná při rekonvalescenci, průjmech, akutních i chronických nemocí zažívacího systému, redukční dietě, na pročištění a jako jídlo při půstu. Congee vytváří čchi i šťávy, je zde totiž dokonalá harmonie mezi jin a jang. Kaše harmonizuje a posiluje střední ohřívač.

rýže (ideální natural, ale může být jakákoli jiná)

voda

špetka soli

kousek mořské řasy (doporučujeme kombu)

 

Hrnek rýže důkladně propereme ve vodě. Na dno hrnce dáme kousek mořské řasy a přidáme 10 hrnků vody. Pokud chceme mít menší množství kaše, upravíme úměrně množství rýže a vody, vždy v poměru 1 : 10. Když se voda vaří, stáhneme plamen, přidáme špetku soli a na mírném ohni vaříme, až se voda vstřebá. Doporučujeme vysoký čtyřlitrový hrnec, aby z hrnce neutíkala pěna, která se při vaření tvoří. Pokud je pěna šedá, sebereme ji sítkem. Kaši si můžeme navařit na několik dní dopředu a skladovat v lednici. Kaši můžeme posypat praženými semíky, kořením, vařenou zeleninou, kvašenou zeleninou, luštěninami nebo kompotem. Congee můžeme připravit i z ostatních druhů obilí.