Vaříme Vám jinak, jíte zdravě

prodejna zdravé výživy & jídelna

kopriva

Ještě pár tipů...

Jak naložit s divokou zeleninou doma - nejprve ji vždycky namočte na 10 minut do slanější vody. Na osolení této vody můžete použít běžnou kuchyňskou sůl, mořskou si nechte na vaření. Potom zeleninu opláchněte v čisté vodě. Zelenina se tak dobře zbaví nejen všech nečistot.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

 

Používáme vždy jen listy mladých rostlin. A tak pokud to jde,tak si je průběžně sekáme a udržujeme svěží.

Kopřivu musíme vždy spařit, lépe krátce přejít varem 2-3 minuty, jinak je pálivá. Konzumujeme ji 1x týdně. Obsahuje hodně minerálů a vitamínů, ale je moc silná a tak to s ní nepřeháníme. Dávat jí můžeme do špenátu, karbanátků, jako součást kondimentu (t.j.pikantní přílohy na talíři), do zeleninových směsí, do polévek - zkrátka použijte vlastní fantazii. Hlavně jí moc nepijte jako čaj, ať se nepřekopřivujete.

Kozí noha (Aegopodium podagraria) lidově husí packa

Sbíráne listy mladých rostlin a také si můžeme nějaké místo, kde hojně roste, občas posekat a tak sbírat déle mladé listy. Podporuje trávení. Je výtečná na špenát. V kuchyni našich předků zaujímala vyjímečné postavení. Naši praprarodiče si používámín divokých zelenin velice dobře dokázali ochutit pokrm a zpestřit jídelníček.

Lopuch (Aretium (lappa)major)

Sbíráme mladé listy a stonky, ale hlavně kořen a to těch rostlin, které ještě nekvetou. Lopuch je dobrý pro žaludek, játra, střeva a žlučník.

Mochna husí (Potentilla anserina)

Čerstvé listy na jaře a v létě, podporuje látkovou výměnu. Hodí se k samostatné upravě, do salátů, nákypů, kaší, dušených zeleninových polévek.

Pampeliška - smetanka lékařská

Používáme mladé listy, kořeny, poupata, květy. Když posekáme zahradu, tak nám tam zase doroste a tak máme pořád čerstvé listy i kořeny, květy si také nasušíme, zejména teď, když nejsou mořské řasy, se nám budou s ostatními divokými zeleninami hodit jako jejich dobrá náhrada. Smetanka je prospěšná pro žlučnick,žaludek,střeva.Také je dobrá pro diabetiky.Obecně je vhodná pro každého téměř vždy.

Květy si nasušíme a rozdrcené společně se sušenými kopřivami používat místo mořských řas - jako jejich náhražku. Do téměř vařeného pokrmu. Na podzim vykopeme kořeny a přidáváme je do polévek, zelenin.

Ptačinec žabinec (Stellaria media)

Sbíráme celou  mladou rostlinku kromě kořínků a hodně kvetoucí rostlinky kvůli chuti nesbíráme. Je to velice obtížný dobře známý "chudák plevel". Na zahrádce ho najdeme víc než dost. Má hodně železa a vitamínů. Po nemoci je dobré povařit ho v polévce jako posilující prostředek. A prosba na konec. Až ho vykopete ze záhonku, neházejte ho na kompost, ale doneste si ho do kuchyně a dejte do salátu, polévky, do zeleniny.

Potočnice lékařská (Nasturtium officinale)

Najdete ji na louce nebo v parku, je to taková malá bílá až fialková kytička. Sbírají se listy a celé mladé rostlinky i s květy. Sbíráme ji brzy na jaře a pak zase na podzim od září až do zimy. Je bohatá na minerální látky a vitamíny. Příznivě ovlivňuje látkovou výměnu. Povzbuzuje činnost jater a vylučování žluče. Působí proti jarní únavě. Je dobrá za syrova do salátů, pomazánek, polévek. Je to opravdu velmi cenná divoká zelenina.

Sedmikráska (Bellis perenis)

Používáme především čerstvé růžice mladých listů, poupata a kvítky. Sbíráme ji celý rok, jak posekáme, naroste čerstvá, je to rozumná rostlinka, ví ,že je jí třeba. Je-li mírná zima, můžeme ji sbírat i v zimě. A čím nám prospívá? Podporuje látkovou výměnu, má hodně minerálu, kterými je schopna nás zásobit v kritické době a zvýšit tak naši odolnost vůči všem nemocem. Je to taková dobrá metlička na všechno to špatné, co jsme si v našem těle přes zimu nashromáždili.

Divoká nebo zahradní pažitka

Divokou pažitku najdete v parku, na kraji lesa, v malém lesíku, na mezi. Na zahrádku si ji zasejete nebo zasadíte. A dejte si jí víc než dost. Je to výborná zelenina, které by měl být na zahrádce pořádný záhon. Obsahuhe vápník, fosfor, železo, karoten, vitamíny. Obsahuje také éterické oleje, podobné těm, které má všeléčící cibule. A jen tak na okraj - cibule má hodně dobře vstřebatelného vápníku. Pažitka je také vhodná na oslabenou psychiku.

Přeji všem úspěšné sbírání !!!

Bioteta Drahuška

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest
Pin It

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.