Popenec břečťanovitý
- Podrobnosti
- Nadřazená kategorie: ROOT
- Kategorie: Divoké zeleniny
Neobyčejně obtížný plevel. V místech, kde se mu líbí a kde má pro sebe nejlepší podmínky a prostředí, je takřka nevyhubitelný. Konzumujeme pouze mladé lístky a jen na jaře (kdo seká sekačkou, zjistí, že se rostlinky celé léto pěkně zmlazují a tak není co řešit). U Biotety se mu dobře daří na vlhčím stinném místě.
Používáme ho do polévek a dalších různých zeleninových jídel. V závěru tepelné úpravy necháme přejít varem nebo krátce povaříme. Když se místo soli použije sójová pasta miso, tak se zjemní i určitá hořkost a popenenc je najednou málem nasládlý, chutný, zvlášť, když polévku nebo omáčku přisladí ještě dobře použitá tepelně zpracovaná cibule.
Na jaře jsme většinou po zimě více zahlenění než v jiných ročních obdobích, kdy máme více pohybu a více odhleňovací stravy, tedy zeleniny. A proto právě na jaře se odhleňující přednost popence velmi hodí. Zároveň zpestří náš pročišťující jídelníček o další chuť. Popenec má mimořádně intenzivní energii. Je nízký, plazí se u zeměm a je schopen dobře přežívat v jakémkoliv prostředí. To kromě jiného znamená, že je velmi přizpůsobivý. To je vlastnost, bez které se v současné rychle se měnící době nikdo nemůže obejít. A i tu nám popenec oddaně dává, když ho ctíme a umíme ho využít.
Jedna z předností nejdůležitější: spolu s dalšími divokými zeleninami bude moci nahrazovat mořské řasy, až svět dospěje do takových ekonomických problémů, že export-import na delší vzdálenosti nebude únosný nebo nebude vůbec možný.
Obrázek a další informace: Popenec břečťanovitý