Zdroje vitamínů

V kterých potravinách najdete vitamíny? Zdrojů vitamínů je opravdu velmi mnoho.

Vitamín A
sójové boby a výrobky z nich (tofu, tempeh, natto), dýně Hokaido, tuřín, mrkev a jiná žlutá a oranžová zelenina, brokolice, kapusta a jiná listová zelenina, řasa nori

Vitamín B1
celozrnné obiloviny, sójové boby a další luštěniny, zelenina, semínka, ořechy, mořské řasy, především nori a wakame

Vitamín B2
celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové produkty, brokolice, hlávkový salát, zelí, tuřín, slunečnicová semínka, řasa nori a wakame

Vitamín B3
celozrnné obiloviny, luštěniny a sójové produkty, hrách, semínka, houbičky shiitake, listová zelenina, mořské řasy, především nori a wakame

Vitamín B6
celozrnné obiloviny, zelí, ořechy, luštěniny

Vitamín B12
mořské řasy, především malá sušená ryba (iriko), sójové produkty jako miso, sójová omáčka, tempeh, mořské řasy, bakterie vázané na slupky některých organicky pěstovaných zelenin

Vitamín C
brokolice, petržel, kapusta, křen, listová zelenina, zelí, mrkev, daikon, pastiňák, ředkvičky, luštěniny, kvašená zelenina

Vitamín D
sluneční světlo

Vitamín E
celozrnné obiloviny, listy ředkviček a jiná listová zelená zeleniny, květák, řasa hiziki

Vitamín K
celozrnné obiloviny, listy ředkviček a jiná zelená listová zeleniny, květák, hiziki