Ranní kaše
- Podrobnosti
- Nadřazená kategorie: ROOT
- Kategorie: Recepty
Vždy by měla být z celých zrn - z jahel, celozrnné rýže, krup, špaldového kernota, ovsa, ječmene, atd. Dále pak je možné občas použít také bulgur, kuskus a různé vločky - rýžové, jáhlové, ovesné, pšeničné. Celá zrna se musí večer namočit a ráno uvařit. Jáhly se nemusí máčet, ale je nutné je 2x proprat v teplé vodě a 2x ve studené. Rýže se může někdy namočit, ale nemusí. Všechny ostatní obiloviny je nutné namočit včetně vloček.
Jedna porce obilovin je 7 dkg na člověka + špetka soli.
Celá zrna pak ráno vaříme do měkka dle základního receptu. V zimě vaříme kernoto, oves, kroupy, ječmen v tlakovém hrnci. Při vaření zrna na kaši dáváme víc vody, aby se zrna uvařila hodně do měkka až do kašovitosti. Nebo máčíme ráno a večer vaříme, dle možností. Jáhly a bulgur jsou brzy vařené, pak rýže a nejdéle se vaří oves, ječmen, kroupy. Pro zpestření lze přidat do celých zrn vločky. Uvařené obiloviny můžeme jíst nejdéle třetí den ráno k snídani (př. neděle večer máčíme, ráno pondělí vaříme, v úterý ráno nejdéle sníst), je-li zbylých obilovin málo, nastavíme je vločkami nebo bulgurem. Pokud nejsou obiloviny čerstvě uvařené, vždy je ohřejeme tak, že je necháme převařit, spěcháme-li, pak stačí chvilka, máme-li víc času, převaříme je 20 minut a nebo přidáme vločky a nějaké semínko a společně vše povaříme 20 minut. Někdy lze přidat do kaše trochu obilného mléka. Semínka vaříme přímo s kaší nebo je opražíme na suché pánvi.
Vždy je propláchneme v cedítku studenou vodou a pak teprve vždy tepelně upravujeme. Jedna porce je asi ½ lžíce. Ke kaši by měla být vždy čerstvá zelenina (ne mražená) a vždy tepelně upravená - v létě napařovaná na trošce vody nebo blanšírovaná a v zimě napařená na páře. Ke kaši je možné přidat i kvašenou zeleninu - (např. kyselé zelí).
Postup při vaření kaše - propereme zrna, minimálně 2x, jáhly 4x, dáme vařit, sebereme pěnu, osolíme a vaříme do měkka. Kaši ochucujeme semínky, sladěnkou, rýžovým sladem, jablečným koncentrátem, ovesnýn mlékem, kakaem, skořicí, kokosem, oříškovým nebo mandlovým máslem atd. Prostě si jí uděláme dobrou a na jáhlovou si můžeme dát i podušené nebo zavařené ovoce bez cukru. Nebo si jí dáme jen se zeleninou. Takový napařený pastiňák je také moc dobrý a slaďounký.
Také si kaši můžeme lehce posypat mořskou řasou Nori. Ale na tu si člověk musí postupně zvykat, obzlášť, když nemusí moc ryby, protože je to mořská řasa a je cítit trošku víc rybinou.
Základní příprava obilovin:
rýže: 1 hrnek rýže + 2 hrnky vody + sůl
jáhly: 1 hrnek jáhel + 2 1/2-3 hrnky vody + sůl
kroupy: 1 hrnek krup + 2 1/2 -3 hrnky vody + sůl