Nishime - mírová cesta
- Podrobnosti
- Nadřazená kategorie: ROOT
- Kategorie: Informace
Jedná se o velmi jednoduchý způsob úpravy zeleniny, který je energeticky velmi vyvážený a používáme ho po celý rok.
Základní princip:
Zeleninu nakrájíme a skládáme do hrnce po vrstvách v tomto pořadí (1. = spodní vrstva):
- zelenina, která roste nahoru (pórek)
- cibule
- kulatá zelenina (zelí, dýně, brokolice)
- zelenina rostoucí dolů (mrkev, petržel, ředkev)
Zalijeme opatrně po straně hrnce vodou tak, aby byla zelenina vidět a nepřečnívala, osolíme a na mírném ohni vaříme. V létě můžeme vařit bez pokličky, v zimě s pokličkou. Doba varu podle druhu zeleniny a ročního období je cca. 5 - 20 minut.
Při dodržení pořadí vrstev, které vycházejí z energií jednotlivých zelenin, budete velmi překvapeni, jak lahodná může být vařená zelenina. :-)