Podzim

Sem počítáme již pozdní léto a následný podzim. V pozdním létě vládnou trávicí orgány - žaludek, slezina a slinivka břišní. Podzim je pak doménou plic. V tomto období vytváříme zásoby na zimu, a to jak v našich spížích a sklepech, tak v našem těle. Neměli bychom však zatížit naše zažívání nevhodnou stravou, neboť pak vznikají přebytky, které se usazují v plicích, což může mít za následek nemoci tohoto orgánu v podzimních a zimních měsících.

S přibývajícím chladem mírně přidáváme i tuku, i občasné smažení v chladných podzimních dnech si můžeme dovolit. To však jen pokud jsme zdraví. Z obilovin jsou velmi vhodné jáhly, které však při teplých dnech kombinujeme s rýží. Jejich procento zařazení však narůstá. V chladných podzimních dnech již zařazujeme pohanku, více v kombinacích s jinými obilovinami. Oves a ječmen jsou také častější než v horkém létě. Zelenina je na talíři stále převládající. Velký důraz klademe na kulatou zeleninu, která v tomto období vede co do četnosti. Syrová zelenina se postupně snižuje. Doba tepelné úpravy se lehce prodlužuje. Na podzim je důležitá chuť pálivá, a proto nezapomeňte na křen, česnek a jiná dochucovadla. I v dětském věku je malé množství těchto doplňků potřebné, neboť aktivizuje naše střeva a plíce a to je třeba v každém věku. Nedáváme je však syrové, ale necháme je lehce přejít varem. Luštěnin přibývá, zařazujeme více cizrny a hrachu, nezapomínáme na sójové výrobky, i když zde převládá jejich delší tepelná úprava a používáme na ně více sójové omáčky.

Zdroj: Radost ze zdravých dětí - Vladimíra Strnadelová, Jan ZerzánFotkyFoto 20364109 S