Vaříme Vám jinak, jíte zdravě

prodejna zdravé výživy & jídelna

Vzniká při výrobě (fermentaci neboli kvašení) švestiček umeboshi jako odpadní prodkut - červená voda ume-su, neboli umeocet. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a jako jediný z octů je zásaditý. Na rozdíl od obyčejného octa (který je vhodný tak na úkild domácnosti) neničí krev a střevní mikroflóru. V kvalitě je vzhledem k běžnému octu zcela bezkonkurenční.

  • má silné neutralizační schopnosti
  • obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě
  • posiluje trávení a imunitu
  • stimuluje funkci střev
  • napomáhá proti únavě a nevolnosti
  • pomáhá při kožních problémech
  • výborný pro sportovce - váže vodu v těle a dodává mu cenné látky

 

Při střevních bakteriálních infekcích je dobré vypít likérovou odlivku plnou umeocta. Pokud je to pro někoho moc silné, může si jej smíchat se šálkem horké vody a pít po dobu trvání obtíží. Nápoj povzbudí trávení, během 2 - 3 dnů pomůže přirozenou formou zlikvidovat obtíže žaludku či jiný zažívací problém, zejména během cestování - v těchto případech pijte každý den 2 - 3 šálky.

A jak používá Umeocet Bioteta?

K dochucování salátů, polévek, omáček. Je dobré, třeba na dochucení polévky, použít zároveň i Shoyu. Tyto dvě chutě se společně moc dobře doplňují (1 : 1). Nebojte se zkoušet. Jen ochucujte opatrně, Umeocet je poměrně silný. Kdo si začíná zvykat na napařenou zeleninku a má pocit, že je bez chuti, můži si ji lehce zastříknout Umeoctem, zvýrazní se chuť zeleniny.

Náš tip:

Na jemnou nakrájet čínské zelí, na jemno nastrouhat mrkev a ředkev Daikon, po jaru určitě pampelišku nebo sedmikrásku, přidat Umeocet, nahoru položit talířek, zatížit čímkoliv, nechat alespoň 1/2 hodiny, lépe 2 hodiny odležet, Umeocet nastartuje kvašení, tzv. krátkodobé, naruší pro nás hůře vstřebatelnou vlákninu, vytáhne ze zeleniny sladkou chť. Takto připravený salát dáme po dvou hodinách do ledničky a máme na 2 - 3 dny co přidávat na talíř a nebo jako svačinku do práce ke kváskovému chlebu či obilné kaši. Jindy můžete použít bílé zelí, červené zelí, kedluben, ředkvičky, trochu okurky, celer, ledový salát, někdy můžeme jednu zeleninu oblanšírovat - květák, kedluben, celer, petržel. Používáme vždy jen 2 - 3 druhy zeleniny. Do salátu lze přidat jablečnou šťávu - pro ty, kterým chybí výraznější sladká chuť.

Zařaďte Umeocet do svého jídelníčku, přidejte více zeleniny, uberte živočišné produkty a cukr a únava se vypaří!

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.