Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /mnt/data/accounts/b/bioteta/data/www/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 43

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /mnt/data/accounts/b/bioteta/data/www/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 60

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /mnt/data/accounts/b/bioteta/data/www/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 63

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /mnt/data/accounts/b/bioteta/data/www/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 65

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /mnt/data/accounts/b/bioteta/data/www/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 72

Jedna porce :

2 dcl vody dáme vařit s řasou Wakame ve velikosti trošku větší poštovní známky. Řasu můžeme nastříhat na menší kousky a lepší je nechat jí chvilku nabobtnat před začátkem varu. Společně vaříme 5 minut. Potom přidáme připravenou zeleninu a vaříme ještě 10 minut, vypneme, přidáme miso pastu - 1/4 čajové lžičky vrškem. Necháme 2-3 minutky prolnout chutě a pak se do ní s klidem pustíme. Střídáme různé kombinace zeleniny. Vždy nanejvýš 2-3 druhy zeleniny. Například mrkev + cibule (pro jednoho člověka ½ menší mrkve + ½ menší cibule), jedna porce zeleniny by se měla vejít do hrstě. 

Další možné kombinace zeleniny do polévky:
mrkev + cibule - nejvíce posilující zeleniny a cibule má navíc hodně dobře vstřebatelnéh vápníku
petržel+ kedluben + cibule
květák + zelí + mrkev
brokolice + petržel + zelí
mladá cibule + petržel + brokolice
A různé jiné další kombinace. Dobrý je také řapíkatý celer, ředkev Daikon. Aby to bylo také pěkně barevné a abychom kombinovali jednu kulatou, jednu kořenovou a jednu zeleninu rostoucí nahoru, např. zelí - mrkev - pórek. Od pozdního léta do Vánoc zařazujeme také výbornou dýni Hokaido a to nejlépe denně buď do polévky nebo napařenou ke kaši nebo upravenou na tuku jako součást hlavního jídla.
Zeleninu krájíme různými způsoby, aby byla zachována pestrost i v krájení. Nebo můžeme pro změnu všechnu zeleninu také nastrouhat.
Miso pastu si rozděláme v trošce vody z polévky – na jednoho člověka je ¼ lžičky vrškem (na čtyři porce je jedna lžička vrškem) a vmícháme ji do vypnuté polévky, přikryjeme a necháme ještě 3-5 minut prolnout chutě. Vždy by měla na talíř polévky přijít nějaká zelená nať - dobrá je pažitka, petrželka, cibule šalotka, nať z mrkve, bílá část pórku, naťová cibulka nebo v zimě naklíčená řeřicha. Na jaře si dopřejte divokou zeleninu - ptačinec žabinec, listy pampelišky, listy sedmikrásky.
P.S. Někdo snídá jen polévku, někdo i kaši, někdo si do polévky přidá uvařené zrno a někdo nesnídá vůbec. Každý podle sebe. A kdo občas nesnídá, tak dopřeje svým střevům úžasnou regeneraci a ještě má celé dopoledne čistou hlavu a energie na rozdávání. Ale každý jsme jiný, tak se poslouchejme.
Tohle není univerzální návod, ale pouze taková berlička, o kterou se můžete opřít na své cestě při hledání něčeho nového. Dříve či později zapojíte vlastní fantazii a vaření Vás bude bavit.


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /mnt/data/accounts/b/bioteta/data/www/modules/mod_nice_social_bookmark/mod_nice_social_bookmark.php on line 151
FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest
Pin It

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.