Kvašená zelenina - pickles

1) Kvašená zelenina se solí

zelí nebo bílá ředkev - na 1,5 kg zeleniny jedna lžička mořské soli, promíchat, chvilku nechat, aby zelenina pustila šťávu a pak po vrstvách dát do sklenice, pěkně upěchovat po vrstvách, nahoře zakrýt listem ze zelí a zatížit sklenicí vody nebo malými kameny. Nechat kvasit opět 4-5 dní a pak dát do ledničky. V ledničce to vydrží tak dlouho, dokud to nesníte. 

2) Kvašená ředkev Daikon - vodní

1,5 litru vody se s vaří se lžící mořské soli - lžíce lehounce vrškem. Vaříme 10 minut a necháme vychladnout. Daikon očistíme, nastrouháme na tenké plátky, dáme do sklenice, zalijeme, nahoru zatížíme placatým kamenem, aby byla zelenina celá potopená, dáme do tepla a do tmy - nejlépe se hodí temný kout v kuchyni nebo skříň v obýváku. Necháme 4-5 dní, daikon si hezky přirozeně nakvasí, pak musíme dát sklenici do ledničky, aby už dál zelenina nekvasila a nekazila se. Před obědem nebo před večeří si nabereme 1-2 lžíce na mističku, abysme to neměli na talíři studené. Do bílé ředkve můžeme pro zpestření přidat červenou řepu (jen pro barvu malý kousek) na jemno nastrouhanou a ředkev je potom krásně červená a vypadá moc pěkně na talíři. Takto si můžeme připravit také ředkvičky a nebo kedluben.