Kvašené zelí do kadečky

Na 1,5 kg zelí lžička soli vrchem + větší špetka celého kmínu (kmín se nemusí přidávat, pokud nechcete)
1 středně velká cibule na 6 kg zelí (množství cibule si může každý upravit podle sebe)

Nakrouhané zelí a pokrájenou cibuli smícháme se solí a kmínem, dáme do vyčištěné, vypařené vany a našlapeme, až zelí pustí šťávu. Pak jej natlačíme do kadečky. Zelí necháme v teplé místnosti kvasit. Dokud se tvoří pěna a jde nahoru, tak stále kvasí. Jakmile pěna začne ustupovat, tak už je vykvašené. Pak kadečku přemístíme do hodně chladné místnosti nebo sklepa. Může být i v kolně venku, ale kadečku obalíme novinami, aby zelí neomrzalo. Když je málo chladu, zelí se při povrchu kazí a musí se stále odebírat. A to je celé kouzlo... :-)