Informace

Naloupaný česnek dáme do sklenice, zalijeme Shoyu, dáme do ledničky a asi tak za 10 dní můžeme používat. Zlepší se tím stravitelnost česneku a sójová omáčka pak získá i zajímavý šmrnc;). Navíc máte česnek vždy po ruce a je možné si takhle naložit dobrý česnek od pana Polívky z Litoměřic, který máme vždy na podzim, naložíme si ho a celou zimu jiný nepotřebujeme. A jde dobře namazat i na topinky. Bioteta ho používá do gulášů, polévek, špenátu a nebo do placiček.

rov_paprBioteta propadla kouzlu rýžového papíru a chce se s Vámi podělit;)...

Je to snadný efektivní způsob přípravy hlavního jídla i dezertů. Ve slané verzi je možno do něj zabalit obilovinu + orestovanou cibuli a třeba i tofu; nebo osmahnutou zeleninu; pak můžeme zapékat na trošce oleje či lehce osmahnout. Chceme-li dezert, přidáme do obilovin (ohřátých s troškou vody) z ranní kaše rozinky a třeba na jemno krájenou mrkev a mandličky. Po vychlazení můžeme podávat jako trubičky či roládu...
Neváhejte a balte;), přejeme dobrou chuť!

Pivní těstíčko, v němž si můžete osmažit kořeněné tofu, květák, cibuli, brokolici...
Potřebujeme hladkou špaldovou mouku, Plzeňský prazdroj, špetku soli, špetku kurkumy - vše smícháme, těsto by mělo být spíše řídké. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje (který pak nemusíme vylévat, ale použíjeme na další smažení zeleniny či obilných placiček), necháme okapat na ubrousku, pak zastříkneme sójovkou. V případě bezlepkové diety použijeme místo špaldové mouky Hrašku.

Pro časté dotazy zákazníků, kteří se obávají, že vyloučením mléka přijdou hlavně o vápník, připravila Drahuška přehled zdrojů minerálních látek. Například taková cibule má docela dost dobře vstřebatelného vápníků, to vše bez vedlejší zátěže pro naše tělo. Čtěte dál...

Číst dál: Zdroje minerálních látek

Kváskové chleby jsou nejzdravější a jsou lehce stravitelné. Kvásek je na rozdíl od kvasnic přirozenou substancí, která se používá 5000 let (Egypt). Smícháním mouky a vody a příznivé teploty dojde k přirozenému kvašení těsta. Mléčné bakterie vytváří typické intenzivní chlebové aroma. Kyselina mléčná je navíc přirozeným konzervantem, čímž kváskový chléb vydrží mnohem déle než chléb kvasnicový. Mikroorganismy přítomné v kvásku činí chléb lehce stravitelným. Díky dlouhé době kynutí a přítomnosti kyseliny mléčné se také zcela rozloží fytin, přítomný v celozrnné mouce. Kyselina fytinová vytvoří s minerály jiných potravin, zejména železem a vápníkem, ve střevech sloučeniny, které jsou velmi těžce rozpustné a vstřebatelné. Enzym fytáza, který je schopen fytin rozložit, optimálně pracuje ve vlhku při dostatečně dlouhé době kynutí. U kvasnicového chleba probíhá kynutí rychle, fytin není dokonale rozložen a působí v organismu demineralizačně. Díky kvásku se v těstě nachází aminokyseliny triptofan a enzymy, které přeměňují komplexní molekuly na jednodušší, které tělo dokáže lépe využít.Toto předtrávení nám ušetří hodně energie.
Milan Dvořák, Makrobioklub Dobruška

Stoprocentní alternativa mořských řas neexistuje - ale jak si doplnit minerály z našich dostupných zdrojů? Vydejte se na louky a nasbírejte listy pampelišky, kopřivy, sedmikrásky, husí packy, jitrocel, divokou pažitku a další "divoké zeleniny".  Propláchněte ve slané vodě a sušte, nebo použijte do lisovaných salátů, polévek, na posypání těstovin, rýže aj. obilovin, zkuste si udělat jarní zelený kondiment z mochny a pampelišky! Pokud máte otázky - neváhejte se obrátit na naší poradkyni Biotetu:-))

Jak se Bioteta narodila

Byly, žily jednou dvě bláznivé holky, ale nebyly to holky bláznivé, byly to holky nemocné. A jak už to tak na světě bývá, nemocný pomoc hledá. A hledání to bylo tůůůůůůze dlouhé.
Na začátku hledaly pomoc u nejpovolanějších, poté u bylinkářů a babek kořenářek, aby na konci svého hledání došly k poznání, že od samého začátku zapomněly, ale úúúúúplně zapomněly na sebe. No přece, že hledat mají hlavně v sobě a očekávat také především od sebe. Jednoho krásného dne uzavřely s vlastním tělíčkem smlouvu na dobu určitou. Slíbily svému tělíčku, že už mu nebudou dávat to, co mu škodí, ale naopak jen to, co mu prospívá. A světe div se, ono to začalo fungovat.Pomalu, to se ví, ale začalo. Jenže tu byl další problém. Kde dobrůtky nakupovat. Všechno se to seběhlo nějak rychle, jako když v pohádce mávne kouzelným proutkem. A tak se 1. prosince památného roku 2009 narodila v Horšovském Týně Bioteta, kde si každý, kdo svému tělíčku chce dopřávat jen potraviny pro zdraví, může dobře nakoupit. A nejen to. Ty dvě bláznivé holky tady každému i poradí. To proto, že je to moc baví a že Bioteta je jejich srdeční záležitost. No a to už pro dnešek stačí. Nakonec jen, že příznivci zdravé, ale opravdu zdravé výživy, se mohou příště těšit na povídání o tom, co a jak jíst, abychom byli všichni jen a jen zdraví.
P.S. Smlouva na dobu určitou se protáhla na neurčito.

bioproduktBiopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, což je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek, což umožní produkci vysoce hodnotných a kvalitních potravin. Na počátku ekologického hospodaření stojí zdravá půda, které se dosahuje organickým hnojením, různorodými osevními postupy, šetrným zpracováním, hnojením půdy nikoliv rostlin, střídáním plodin na poli, mechanickém odstraňování plevele. Na dodržování zásad ekologického zemědělství dohlíží nevládní organizace KEZ- Kontrola ekologického zemědělství. Certifikované biopotraviny jsou označené grafickým znakem BIO (případně jeho schválenými modifikacemi) s nápisem “Produkt ekologického zemědělství”, což zaručuje, že produkty byly kontrolovány od výrobce až ke spotřebiteli. Všechny ingredience používané k přípravě pokrmů v rubrice recepty jsou k dostání v bio kvalitě.

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.