Vaříme Vám jinak, jíte zdravě

prodejna zdravé výživy & jídelna

Informace

Pro časté dotazy zákazníků, kteří se obávají, že vyloučením mléka přijdou hlavně o vápník, připravila Drahuška přehled zdrojů minerálních látek. Například taková cibule má docela dost dobře vstřebatelného vápníků, to vše bez vedlejší zátěže pro naše tělo. Čtěte dál...

Číst dál: Zdroje minerálních látek

Kváskové chleby jsou nejzdravější a jsou lehce stravitelné. Kvásek je na rozdíl od kvasnic přirozenou substancí, která se používá 5000 let (Egypt). Smícháním mouky a vody a příznivé teploty dojde k přirozenému kvašení těsta. Mléčné bakterie vytváří typické intenzivní chlebové aroma. Kyselina mléčná je navíc přirozeným konzervantem, čímž kváskový chléb vydrží mnohem déle než chléb kvasnicový. Mikroorganismy přítomné v kvásku činí chléb lehce stravitelným. Díky dlouhé době kynutí a přítomnosti kyseliny mléčné se také zcela rozloží fytin, přítomný v celozrnné mouce. Kyselina fytinová vytvoří s minerály jiných potravin, zejména železem a vápníkem, ve střevech sloučeniny, které jsou velmi těžce rozpustné a vstřebatelné. Enzym fytáza, který je schopen fytin rozložit, optimálně pracuje ve vlhku při dostatečně dlouhé době kynutí. U kvasnicového chleba probíhá kynutí rychle, fytin není dokonale rozložen a působí v organismu demineralizačně. Díky kvásku se v těstě nachází aminokyseliny triptofan a enzymy, které přeměňují komplexní molekuly na jednodušší, které tělo dokáže lépe využít.Toto předtrávení nám ušetří hodně energie.
Milan Dvořák, Makrobioklub Dobruška

Stoprocentní alternativa mořských řas neexistuje - ale jak si doplnit minerály z našich dostupných zdrojů? Vydejte se na louky a nasbírejte listy pampelišky, kopřivy, sedmikrásky, husí packy, jitrocel, divokou pažitku a další "divoké zeleniny".  Propláchněte ve slané vodě a sušte, nebo použijte do lisovaných salátů, polévek, na posypání těstovin, rýže aj. obilovin, zkuste si udělat jarní zelený kondiment z mochny a pampelišky! Pokud máte otázky - neváhejte se obrátit na naší poradkyni Biotetu:-))

bioproduktBiopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, což je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek, což umožní produkci vysoce hodnotných a kvalitních potravin. Na počátku ekologického hospodaření stojí zdravá půda, které se dosahuje organickým hnojením, různorodými osevními postupy, šetrným zpracováním, hnojením půdy nikoliv rostlin, střídáním plodin na poli, mechanickém odstraňování plevele. Na dodržování zásad ekologického zemědělství dohlíží nevládní organizace KEZ- Kontrola ekologického zemědělství. Certifikované biopotraviny jsou označené grafickým znakem BIO (případně jeho schválenými modifikacemi) s nápisem “Produkt ekologického zemědělství”, což zaručuje, že produkty byly kontrolovány od výrobce až ke spotřebiteli. Všechny ingredience používané k přípravě pokrmů v rubrice recepty jsou k dostání v bio kvalitě.

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.