Vaříme Vám jinak, jíte zdravě

prodejna zdravé výživy & jídelna

Informace

Tempeh pochází z Indonésie, kde patří ke každodenní potravě. Je vysoce ceněn zejména pro svoji dobrou chuť, všestrannost použití a vysoký obsah bílkovin. Tempeh je možné koupit čerstvý, chlazený nebo mražený, dá se nakrájet na plátky a osmažit, až získá zlatohnědou barvu. Svojí chutí a konzistencí připomíná kuře, chutný telelcí plátek nebo rybí filet. Jeho příjemně čerstvé, lehce nasládlé aroma je podobné ořechům sýru nebo houbám. Tempeh je možné jíst místo masa, drubeže nebo ryby. Může tak tvoři důležitý zdroj bílkovin pro vegetariány. Existují stovky receptů, které korespondují s chutí obyvatel západních zemí.

Číst dál: Tempeh

Vzniká při výrobě (fermentaci neboli kvašení) švestiček umeboshi jako odpadní prodkut - červená voda ume-su, neboli umeocet. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a jako jediný z octů je zásaditý. Na rozdíl od obyčejného octa (který je vhodný tak na úkild domácnosti) neničí krev a střevní mikroflóru. V kvalitě je vzhledem k běžnému octu zcela bezkonkurenční.

Číst dál: Umeocet

Jaro už propuklo - nejen v krámečku Biotety, kde nyní panuje jarní výzdoba - ale také venku, v přírodě. Začíná růst divoká zelenina, poklad z přírody pro naše tělíčka. 

Bioteta má pro Vás spoustu informací - koukněte na sekci Divoké zeleniny. Pokud by někdo rád věděl ještě víc, mnohem víc, Bioteta doporučuje navštívit tyto stránky: Divoce rostoucí byliny.

 

Krásné jaro Vám přeje Bioteta

Čaj a šťáva z lotosového kořene (jsou vhodné pro děti, těhotné i kojící) mají schopnost napojit porušenou tkáň a cévky v mozku, proto je lotos podáván po mozkové příhodě. Rovněž je tradičně používán jako nejúčinnější prostředek při veškerých poruchách dýchacího ústrojí a i jako prevence, jelikož posiluje plíce a průdušky. Blahodárně působí také na sliznice při rýmě apod., které hojí a zklidňuje. Lotos pomáhá rozpouštět a vylučovat přebytečný hlen v dýchacích orgánech. Je možné ho použít při kašli, nachlazení, při problémech čelních a vedlejších nosních dutin (ucpání, infekce), plicních problémech (bronchitis, astma, černý kašel). Kořen vyvařený i čerstvý využijeme také jako zeleninu - na drobno nakrájený nebo nastrouhaný do polévek i omáček. Po otevření uchovat lotus ve vodě v ledničce, vodu za 2-3 dny vyměňujeme.

Číst dál: Blahodárný vliv lotosového kořene

shiitake2Shiitake (houževnatec jedlý) neboli šitake je houba a pochází z Japonska. Houba shiitake má světle hnědou až hnědou barvu, je různě pokřivená s bílými skvrnami. Shitake je exotická houba s léčivými a preventivními účinky, shitake je také označována jako elixír života nebo houba dlouhověkosti, protože má vědecky dokázané léčivé vlastnosti. Může ji používat úplně každý.

Číst dál: Co možná nevíte o Shiitake

Rády bychom se s vámi podělily o další tip, jak si dopřát;).

Sladký zeleninový nápoj zahání chuť na sladké, neboť uvolňuje slinivku a slezinu; dopoledne jej můžeme popíjet ideálně kolem desáté; odpoledne si jej přihřejeme a pijeme vždy teplejší, nejlépe mezi 13. a 14. hod., kdy se slinivka dožaduje něčeho sladkého.

Jak na to?

Číst dál: Sladký zeleninový nápoj

Naloupaný česnek dáme do sklenice, zalijeme Shoyu, dáme do ledničky a asi tak za 10 dní můžeme používat. Zlepší se tím stravitelnost česneku a sójová omáčka pak získá i zajímavý šmrnc;). Navíc máte česnek vždy po ruce a je možné si takhle naložit dobrý česnek od pana Polívky z Litoměřic, který máme vždy na podzim, naložíme si ho a celou zimu jiný nepotřebujeme. A jde dobře namazat i na topinky. Bioteta ho používá do gulášů, polévek, špenátu a nebo do placiček.

rov_paprBioteta propadla kouzlu rýžového papíru a chce se s Vámi podělit;)...

Je to snadný efektivní způsob přípravy hlavního jídla i dezertů. Ve slané verzi je možno do něj zabalit obilovinu + orestovanou cibuli a třeba i tofu; nebo osmahnutou zeleninu; pak můžeme zapékat na trošce oleje či lehce osmahnout. Chceme-li dezert, přidáme do obilovin (ohřátých s troškou vody) z ranní kaše rozinky a třeba na jemno krájenou mrkev a mandličky. Po vychlazení můžeme podávat jako trubičky či roládu...
Neváhejte a balte;), přejeme dobrou chuť!

Pivní těstíčko, v němž si můžete osmažit kořeněné tofu, květák, cibuli, brokolici...
Potřebujeme hladkou špaldovou mouku, Plzeňský prazdroj, špetku soli, špetku kurkumy - vše smícháme, těsto by mělo být spíše řídké. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje (který pak nemusíme vylévat, ale použíjeme na další smažení zeleniny či obilných placiček), necháme okapat na ubrousku, pak zastříkneme sójovkou. V případě bezlepkové diety použijeme místo špaldové mouky Hrašku.

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.