prodejna zdravé výživy & jídelna

Vaříme Vám jinak, jíte zdravě

Informace

Možná nevíte, že tolik oblíbené brambory a také rajčata obsahují solanin, což je steroidní dusíkatá látka s jedovatými účinky. Solanin je příbuzný nikotinu a kofeinu. Neblaze působí na zažívací a nervový systém. Hraje také nemalou roli při výskytu artritidy a zánětu kloubů. Rajčata a brambory oslabují činnost střev. Výrazný konzum brambor způsobuje zanášení a zvápenatění celých částí těla a tím následně omezuje hybnost všech kloubů v těle. Vysoký obsah vody a draslíku oslabuje výrazně ledviny a jejich filtrační činnost. To způsobuje otoky a záněty kloubů. Brambory mají také vysoký obsah cukru.

Je vynikajícím potravinovým doplňkem. Regeneruje střevo, podporuje růst střevní mikroflóry, udržuje rovnovážné složení žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, napomáhá udržení acidobazické rovnováhy, posiluje imunitu, podporuje krvetvorbu, má antitoxické a povzbuzující účinky. Působí nejlépe, jíme-li ji v malém množství denně, tj. 2x - 3x denně 1 - 2 lžíce jako zeleninovou přílohu, nejlépe jako přílohu k jídlu či jakou součást salátu. 

Recept na výrobu vlastní kvašené zeleniny najdete zde: Pickles

Tempeh pochází z Indonésie, kde patří ke každodenní potravě. Je vysoce ceněn zejména pro svoji dobrou chuť, všestrannost použití a vysoký obsah bílkovin. Tempeh je možné koupit čerstvý, chlazený nebo mražený, dá se nakrájet na plátky a osmažit, až získá zlatohnědou barvu. Svojí chutí a konzistencí připomíná kuře, chutný telelcí plátek nebo rybí filet. Jeho příjemně čerstvé, lehce nasládlé aroma je podobné ořechům sýru nebo houbám. Tempeh je možné jíst místo masa, drubeže nebo ryby. Může tak tvoři důležitý zdroj bílkovin pro vegetariány. Existují stovky receptů, které korespondují s chutí obyvatel západních zemí.

Číst dál: Tempeh

Vzniká při výrobě (fermentaci neboli kvašení) švestiček umeboshi jako odpadní prodkut - červená voda ume-su, neboli umeocet. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a jako jediný z octů je zásaditý. Na rozdíl od obyčejného octa (který je vhodný tak na úkild domácnosti) neničí krev a střevní mikroflóru. V kvalitě je vzhledem k běžnému octu zcela bezkonkurenční.

Číst dál: Umeocet

Bioteta má ve své nabídce potravin pro zdraví také kváskový chlebík (pekárna PIHa Hostouň) ve čtyřech variantách:

  • malý bez semínek, 600 g                                                      
  • velký bez semínek, 1.000 g
  • malý se slunečnicovým semínkem, 550 g
  • vícezrnný, 600 g

Složení:
55 % žitná mouka
45 % pšeničná mouka
kvásek, sůl, kmín nebo slunečnicová semínka
bez mléka, cukru, vajec a droždí

Čerstvý chléb u Biotety vždy v pondělí, ve středu a v pátek

Uchováme ho buď v utěrce a nebo ještě lépe ve škrobových sáčcích – lze zakoupit v Biotetě - není to však plast, nýbrž škrob, který je plně rozložitelný a hlavně prodyšný. Bioteta tyto sáčky ráda používá nejen na chleba, ale i na zeleninu a další věci v ledničce. 

Ochutnejte!

Číst dál: Kváskový chléb

Vyzkoušejte koření pro (z)dravý kořínek, které pro Vás Bioteta objednala.

 

Koření pro (z)dravý kořínek

Složení: koriandr, římský kmín, hořčičné semínko, pískavice, kurkuma a kari

 

Podle čínské medicíny je pro naše středoevropské klima a stravování velice vhodná tato směs koření. Lze ji bez obav přidávat do každého jídla (do zeleniny, polévek, k masu apod.). Plní v organismu funkci katalyzátoru - urychluje a napomáhá trávení bez zatížení organizmu. Ochucuje jídlo, navozuje blahodárný pocit po jídle - bez nadýmání, tíže v žaludku a únavy. Dobře se po něm tráví a člověk se po takovém jídle cítí lehce.

A ještě jeden tip pro sladomily;).

Bioteta nabízí váženou sladovou čokoládu a také tyčinky ze sladové čokolády od společnosti Sladstar.

Čaj a šťáva z lotosového kořene (jsou vhodné pro děti, těhotné i kojící) mají schopnost napojit porušenou tkáň a cévky v mozku, proto je lotos podáván po mozkové příhodě. Rovněž je tradičně používán jako nejúčinnější prostředek při veškerých poruchách dýchacího ústrojí a i jako prevence, jelikož posiluje plíce a průdušky. Blahodárně působí také na sliznice při rýmě apod., které hojí a zklidňuje. Lotos pomáhá rozpouštět a vylučovat přebytečný hlen v dýchacích orgánech. Je možné ho použít při kašli, nachlazení, při problémech čelních a vedlejších nosních dutin (ucpání, infekce), plicních problémech (bronchitis, astma, černý kašel). Kořen vyvařený i čerstvý využijeme také jako zeleninu - na drobno nakrájený nebo nastrouhaný do polévek i omáček. Po otevření uchovat lotus ve vodě v ledničce, vodu za 2-3 dny vyměňujeme.

Číst dál: Blahodárný vliv lotosového kořene

shiitake2Shiitake (houževnatec jedlý) neboli šitake je houba a pochází z Japonska. Houba shiitake má světle hnědou až hnědou barvu, je různě pokřivená s bílými skvrnami. Shitake je exotická houba s léčivými a preventivními účinky, shitake je také označována jako elixír života nebo houba dlouhověkosti, protože má vědecky dokázané léčivé vlastnosti. Může ji používat úplně každý.

Číst dál: Co možná nevíte o Shiitake

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.