Kváskový koláč se švestkama a drobenkou
- Podrobnosti
- Nadřazená kategorie: ROOT
- Kategorie: Recepty
400 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky, může se přidat i trochu necelozrnné
300-400 g předem uvařených a vychladlých jahel
4-5 lžic kvásku
50 g tuku Alsan nebo sezamového, příp. slunečnicového oleje
5 lžic rozinek a 5 lžice slunečnicového semínka (předem společně povařit 10-15 minut)
2 špetky soli
50 g sušeného kukuřičného mléka na zjemnění
1 větší lžíce sladu (je-li sladké ovoce, nemusí být)
Vodou zaděláme trošku řidší těsto než na chleba a dáme pod vlhkou utěrku kvasit na 3 hodinky. Pak těsto rozdělíme na dvě části, každou dáme na vystřižený kulatý pečící papír (vystřihnem podle větší puklice nebo dáme na celý plech, papír potřeme sezamovým olejem, poklademe švestkama, posypeme trošku skořicí a dáme péci. 10-15 min. na 250, 10-15 min.na 200, drobenku dáváme až po prvních 15 minutách.
Drobenka: sezamový olej, kokos , sirup nebo slad, mouka
Rozehřát olej, dát do něj slad, pak to suché a udělat drobivou drobenku.