Mandlové sušenky nebo knoflíčky
- Podrobnosti
- Nadřazená kategorie: ROOT
- Kategorie: Recepty
1 hrnek oloupaných a umletých mandlí
2 lžíce rozehřátého mandlového másla rozehřátého
2 velké polévkové lžíce rýžové nebo kukuřičné sladěnky případně sirupu
2 polévkové lžíce vody (bude-li těsto suché, dáme víc)
(rýžový sirup je dobrý pro ty, co začínají odcházet od cukru)
1 a 1/4 hrnku špaldové mouky – ale musíte jí dát tolik, aby se udělalo nelepící těsto (Bioteta musela dát mouky víc, pořád se to lepilo)
špetka soli
Tekuté části se zahřejí a našlehají metlou, nechá se to trochu zchladnout a pak se přidá vše ostatní. Těsto dáme na 1 hod odpočinout do ledničky, válíme přes igelit. Nám to šlo i bez igelitu. Z tohoto těsta jsme vykrájeli zvonečky, pekli jsme je tak 10 minut na 160, ale to už každá kuchařka vidí, že je to hotové. Každá máme jinou troubu, tak to dělejte každá podle sebe. Také jsme udělali malé kuličky, vařečkou důlek, do něj přišla marmeláda bez cukru a nahoru 1/2 oloupané mandle a tak jsme to upekli. Byli to takové malé knoflíčky. A ty zvonečky, když slepíte marmeládou a namočíte z půlky do čokolády a ozdobíte mandličkou, tak je to taky mňamka. A nebo je neslepíte a jen pokapete čokoládou nebo namočíte do čokolády a ozdobíte mandličkou .
Čokoládu používáme sladovou od f.Sladovit – máme jí na krámečku váženou. Je to čokoláda vyrobená malou českou firmou a je slazená sladěnkou tedy ječmenným sladem. Také můžeme z mandlového těsta vykrájet srdíčka a polít polevou z agaru – 1 čajová lžička agaru se povaří s v trošce vody s marmeládou a ještě teplé natíráme na srdíčka.