Vaříme Vám jinak, jíte zdravě

prodejna zdravé výživy & jídelna

1/2 kg špaldové mouky celozrnné nebo bílé, 100–200 g uvařené celozrnné rýže, 3 lžíce lněného semínka, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce kmínu nebo chlebového koření, hrnek vlažné vody, 6 lžic vyzrálého žitného kvásku.
Zaděláme stejně jako když zaděláváme na knedlíky, dobře těsto prohněteme, výsledná hustota by měla být taková, aby nám šel udělat bochníček, který dáme do mísy a přikryjeme ho vlhkou utěrkou. Uložíme mísu do polštáře nejlépe péřového, aby byl chlebík v teplíčku. Dobré je zadělat večer a ráno péct. 8-12 hodin potřebuje tento chlebík kynout, neboť kynutí s kváskem je pomalejší, ale zase toto pomalé kvašení rozloží fytin, látku která je v mouce a je pro nás hůře stravitelná a droždí si s ní neporadí.
Ráno dáme na pařáček vlhkou utěrku, na ní chlebík a napařujeme 1,5–2 hodinky. Samozřejmě můžeme tento chléb i péci v troubě a to následovně. Nejlépe v keramické formě a pečeme 5 minut na 250, pak 20-30 min na 200 a zase 5 min na 250, je-li chlebík hotový, tak se po stranách jakoby odfoukne nebo dá se říct, že se odlupuje. Upečený chlebík vyklopíme a celý ho potřeme vařící vodou a zakryjeme utěrkou a necháme ho takto vychladnout. Kdo si chléb raději upeče, tak si potom ukrojený plátek může dodatečně napařit. Při pečení si dejte do trouby kastrůlek s vodou. S luštěninovou paštikou a nebo k husté polévce je tento chlebík moc dobrý.

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.