Napařovaná vánočka
- Podrobnosti
- Nadřazená kategorie: ROOT
- Kategorie: Recepty
200 g celozrnné špaldové mouky
200 g bílé špaldové mouky
300-400 g uvařených a vychladlých jahel
3 velké hrsti rozinek (namočíme a trošku povaříme)
3 malé hrsti mandlí (oloupeme, nakrájíme na drobno)
4-5 lžic dobře vyzrálého kvásku
2 -3 lžíce sladěnky nebo pšeničného sirupu
6 – 8 lžic sušeného kukuřičného mléka
6 lžic oleje
3/4 lžičky soli
Vodu dáváme podle hustoty, nejdříve těsto proděláme a protože trochu vody je v rozinkách, není už pak voda ani potřeba. Uděláme hutnější těsto jako na chleba, je to stejný postup, ale sladká varianta. Večer zaděláme, dáme do mísy, přes to vlhkou utěrku a necháme do rána pěkně nakynout. Ráno těsto ještě trošku proděláme, upleteme vánočku – já si těsto rozdělím na tři díly a to tak, že mám větší díl, menší a nejmenší a z každého upletu cop ze tří válečků. Na první cop udělám rýhu uprostřed hranou ruky, dám druhý cop, zase rýhu a třetí cop. Nahoru se můžou dát ještě mandle. Dám do pařáčku na tu vlhkou utěrku a napařuju 1 a 1/2 hodinky na nejmenším hořáku na nejmíň. Kdo by chtěl, může jí samozřejmně upéct v troubě a nebo tu napařenou dát na chvilku do trouby.
Krájíme na tenké plátky, sypeme sušeným mlékem nebo lehce mázneme Alsanem – pro labužníky, ale jen jednou v roce na Vánoce :-)