Kvašený makovec
- Podrobnosti
- Nadřazená kategorie: ROOT
- Kategorie: Recepty
2 hrnky uvařených jahel
1 hrnek celozrnné mouky (špaldová nebo pšeničná)
1 hrnek mletého máku
1 hrnek rozinek (je dobré rozinky namočit předem, klidně na 3 hodiny)
lžička skořice
citronová kůra z 1/2 citronu v bio kvalitě
Mišutka
sušené rostlinné mléko na posypání
Uvařené jáhly smícháme s moukou a necháme na teplém místě 4 - 5 hodin kvasit. Kvašením těsto přirozeně zesládne (složité cuky se rozloží na jednoduché). Těsto kvašením také zřídne. Pak přidáme vše ostatní a zpracujeme vláčné těsto a dohustíme Mišutkou. Pečeme v olejem vymazaném pekáči a vysypaném Mišutkou - prvních 15 minut v silně vyhřáté troubě a pak 30 - 40 minut dopékáme ve středně vyhřáté. Necháme vychladnout, posypeme sušeným mlékem.