Jáhlové koláčky s okarovou náplní

Nejprve si uvaříme jáhly dle základního receptu. 

1 hrnek jahel + 3 hrnky vody, na 7 dkg obiloviny dáváme špetku mořské soli, jáhly dvakrát propereme v teplé vodě a dvakrát ve studené. Přidáme vodu, přivedeme k varu, sebereme pěnu, osolíme, vaříme 45 minut. Necháme vychladnout tak, abychom v nich rukou vydrželi - asi 40 - 50 stupňů.

Vezmeme takto uvařených jahel 4 hrnky, 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky a 1 lžíci sójové omáčky, promícháme důkladně a na teplém místě necháme do rána kvasit. Prostě teplý hrnec dáme do peřiny a ráno by to mělo být příjemně zesládlé. Pak přidáme 2 lžíce oleje a těsto dohustíme Mišutkou (instantní kukuřičná kaše). Mišutka těsto zlehčí.

Vlhkýma rukama tvoříme z těsta kuličky velikosti menší mandarinky a klademe je na vymazaný papír na plech trošku od sebe, pak do nich uděláme důlek šikovnou skleničkou a plníme okarovou nádivkou, předem připravenou a vychladlou. Pro vylepšení hotové koláčky ještě trošku potřeme sezamovým olejem, ale není to nutné.

Okarová nádivka:

1 hrnek uvařených jahel (dáme si stranou z jahel na těsto)

1 okara 250 g nebo případně 1 tofu natural, ale předem 20 - 30 minut povařené a na jemno strouhané

2 - 3 omotané lžíce sladěnky nebo sirupu

citronová kůra z 1 kusu bio citronu

trochu pravé vanilky - 2x na špičku nože

1 hrnek rozinek (je dobré je předem asi na 1/2 hodiny namočit do vody)

Vše smícháme a vaříme 1/2 hodiny. Pokud uvaříme rozinky v jiném hrnečku, můžeme uvařenou směs rozmixovat dohladka a pak přidat rozinky a nebo nádivku zdobit rozinkami. Pokud to rozmixujeme, je to ještě víc tvarohovatější.

Hotové koláčky pečeme v troubě do zrůžovění, necháme vychladnout a můžeme každý polít troškou hruškové nebo jablečné šťávy a nebo posypat sušeným sójovým nebo kukuřičným mlékem.