Perník z kvásku
- Podrobnosti
- Nadřazená kategorie: ROOT
- Kategorie: Recepty
500 g špaldové hrubé mouky
5 lžic dobře vyzrálého pšeničného kvásku
špetka soli
6 lžic kukuřičného oleje
2 lžíce rozinek
2 lžíce slunečnicových semen
2 lžíce nasekaných ořechů
1 lžička perníkového koření
1 lžička mleté skořice
4 lžíce pšeničné sladěnky
podle potřeby vlažná voda
3 lžíce jemných ovesných vloček
3 lžíce kokosu na posypání plechu
3 lžíce slunečnicového oleje na vymazání plechu
sklenička kvalitní marmelády na potření
Semínka propláchneme ve studené vodě. Rozinky propereme v horké vodě. Mouku nasypeme do mísy a přidáme všechny ingredience. Vlažnou vodou rozmícháme na hustší perníkové těsto tak, aby se dalo lít na plech. Plech vymažeme olejem a vysypeme kokosem a jemnými ovesnými vločkami. Těsto vlijeme na plech, přikryjeme namočenou utěrkou a necháme kynout, nejlépe do rána. Pečeme asi 30 minut při 80 stupních. Nebo můžeme i napařit – do větší nádoby nalijeme vodu, do ní vložíme pařáček a na něj položíme pekáček nebo kastrolek s těstem. Napařujeme alespoň 60 minut i déle. Po upečení nebo napaření vyklopíme a ještě teplé mažeme kvalitní marmeládou a sypeme opraženým kokosem.