Lotosová šťáva

Kořen velmi jemně nasekáme a poté vylisujeme šťávu, přidáme špetku soli a užíváme.

Čaj a šťáva z lotosového kořene (jsou vhodné pro děti, těhotné i kojící) mají schopnost napojit porušenou tkáň a cévky v mozku, proto je lotos podáván po mozkové příhodě. Rovněž je tradičně používán jako nejúčinnější prostředek při veškerých poruchách dýchacího ústrojí a i jako prevence, jelikož posiluje plíce a průdušky. Blahodárně působí také na sliznice při rýmě apod., které hojí a zklidňuje. Lotos pomáhá rozpouštět a vylučovat přebytečný hlen v dýchacích orgánech. Je možné ho použít při kašli, nachlazení, při problémech čelních a vedlejších nosních dutin (ucpání, infekce), plicních problémech (bronchitis, astma, černý kašel). Kořen vyvařený i čerstvý využijeme také jako zeleninu - na drobno nakrájený nebo nastrouhaný do polévek i omáček. Po otevření uchovat lotus ve vodě v ledničce, vodu za 2-3 dny vyměňujeme.