Zeleninový nápoj
- Podrobnosti
- Nadřazená kategorie: ROOT
- Kategorie: Recepty
Dáme 3 díly vody a 1 díl zeleniny v bio kvalitě (třeba si to odmiskujte nebo odhrníčkujte). Dáváme vždy jen 3-4 druhy zeleniny. Nesolíme. Doba varu je 20 minut.
Jakou zeleninu: dýně, mrkev, cibule, zelí, pastiňák, petržel, tuřín, daikon, bílá část pórku
Je-li to jenom trošku možné, upřednostníme zeleninu vždy v bio kvalitě, to jest svojí ze zahrádky a nebo od nějakého českého pěstitele.
Tento nápoj zahání chuť na sladké, neboť uvolňuje slinivku a slezinu, dopoledne ho můžeme popíjet z termosky (ideální čas kolem desáté) odpoledne si ho přihřejeme a pijeme vždy teplejší (odpoledne ideální pít mez 13.00 až 14.00 hod., kdy se slinivka dožaduje něčeho sladkého).
Moje milá Heda mě to naučila tak,že do hrnce dám dvě kulaté zeleniny a dvě kořenové zeleniny, vždy proti sobě dvě kulaté a dvě kořenové- třeba dám cibuli a zelí a daikon a petržel. Zeleninu nakrájím na větší kousky. Vody tolik, aby byla zelenina potopená, asi tak 2 cm nad zeleninu a vařím 20 minut.
Sliju a zeleninu dostanou večer pejsci a nebo přijde na kompost. K jídlu už se nehodí, je z ní vše vyvařené. Tento nápoj buď popíjím a nebo ho použiji jako základ ranní miso polévky nebo s ním podliji dušenou zeleninu a nebo je také základem polední polévky.