Vaříme Vám jinak, jíte zdravě

prodejna zdravé výživy & jídelna

200 g celozrnné špaldové mouky ječné
200 g bílé špaldové mouky nebo pšeničné
400 g uvařených a vychladlých jahel
2 hrstě rozinek (můžeme namočit a trošku povařit se špetkou soli)
3 hrstě mandlí (oloupeme, nakrájíme na drobno)
4 lžíce dobře vyzrálého kvásku lépe pšeničného nebo poslouží i žitný
3 lžíce sladěnky nebo pšeničného sirupu
8 lžic sušeného kukuřičného mléka
6 lžic oleje sezamového za studena lisovaného
1 lžička soli, kůra z biocitronu - nešetříme

Vodu dáváme podle hustoty, nejdříve těsto proděláme a protože trochu vody je v rozinkách, není už pak voda ani potřeba, pokud rozinky povaříme. Uděláme hutnější těsto jako na chleba, je to stejný postup, ale sladká varianta. Večer zaděláme, dáme do mísy, přes to vlhkou utěrku a necháme do rána pěkně nakynout. Ráno těsto ještě trošku proděláme, uděláme bochánek, nahoře uprostřed nůžkama nastřihneme křížek, nahoru se můžou dát ještě mandle – trošku je tam zatlačíme do těsta. Dáme do pařáčku na vlhkou utěrku a napařujeme 1 hod na nejmenším hořáku na nejmíň. Pak ho přendáme na plech na pečící papír a 1/2 hod ho zapečeme v troubě (stačí aby pekla trouba jen z vrchu). Krájíme nejlépe až po zchladnutí. Můžeme sypat sušeným mlékem nebo lehce máznout Alsanem – pro labužníky, ale jen jednou v roce na Velikonoce :-) Odvážnější můžou zkusit vánočku a nebo houstičky či makovky.

{fcomment}

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.