Kváskový knedlík
- Podrobnosti
- Nadřazená kategorie: ROOT
- Kategorie: Recepty
250 g vařených jahel s rýží v poměru 1: 1 nebo samotných jahel a velmi dobrý je oves s rýží v poměru 1 : 1 vařené dohromady v tlakovém hrnci 1 hodinku
250 g bílé špaldové hrubé mouky nebo stačí obyčejná bílá hrubá
2-3 lžíce kvásku, raději pšeničného, ale žitným se také nic nepokazí
1/2 lžičky soli mořské, trošku kurkumy
1/2 balíčku rýžových pukanců – burizony
studená voda
Všechny suroviny kromě rýžových pukanců dáme do mísy, vypracujeme hutnější těsto jako na běžné kvasnicové knedlíky a nebo malinko řidší než na chleba a dáme do mísy pod vlhkou utěrku do rána nakvasit (10 -12 hodin). Když zaděláme ráno a necháme knedlíky kvasit jen dopoledne, abychom je mohli v poledne vařit, dáme těsto na misku s teplou vodou a protože jsou knedlíky z bílé mouky, nemusí to kvasit tak dlouho. Kdo chce, může si do těchto knedlíků přidat i mouku celozrnnou, avšak jsou potom tmavší. Ráno zapracujeme do těsta asi tak 1/2 balíčku rýžových pukanců a dáme do hrnce s vodou nerezový napařováček, na něj utěrku a na utěrku tři malé pěkně vyválené knedlíčky. Napařujeme přikryté pokličkou na nejmenším hořáku na nejmíň 30 minut. Knedlíky si můžeme také zamrazit a když je dětem namažeme třeba sladěnkou nebo jemně džemem bez přidaného cukru a nebo dobrou pomazánkou, tak mají rychlou svačinku a maminky o starost míň.