Rýžový závitek
- Podrobnosti
- Nadřazená kategorie: ROOT
- Kategorie: Recepty
Večer namočíme špaldové kernoto a celozrnnou rýži v poměru 1 : 1, ráno vaříme 1 hodinu, necháme vychladnout. Připravíme si cibuli, pórek a kořenovou petržel. Na jemno nakrájenou cibuli lehce osolíme a orestujeme na oleji za studena lisovaném, přidáme pórek na jemno nakrájený a na sirčičky nastrouhanou petržel (poměr cibule : pór : petržel = 1 : 2 : 2), opět zlehka osolíme, promícháme, osmahneme, podlijeme vodou nebo banchou, ne moc, abysme neměli náplň mokrou, dusíme 10 minut, dochutíme omeoctem a Shoyu, necháme 3 minuty prohřát a smícháme s uvařeným kernotem s rýží. Zrno míchejte do zeleniny a když je ho více, tak si zbytek nechte do polévky. Poměr zelenina : zrno = 2 : 1 - 1,5. Mezitím si po dvou kusech namočíme do vody rýžový papír, musí krásně změknout, rozprostřeme ho na podložce, dáme na něj jednu odměrku na rýži náplně, zabalíme, spojem dáme na pekáček vymazaný olejem, postupně klademe další, ale moc je na sebe netlačíme, nejdou pak od sebe a slepují se, před vložením do trouby na krátké zapečení je zastříkneme dle chutí Shoyu. Zapékáme jen chvilku a nebo se vůbec zapékat nemusí, stačí nechat trochu oschnout. Jindy můžeme udělat tyto závitky na sladko, ze zbylé ranní jáhlové kaše, přidáme tam oříšky, rozinky, semínka, prostě co máme, zabalíme a máme odpolední svačinku.