Dýňová polévka
- Podrobnosti
- Nadřazená kategorie: ROOT
- Kategorie: Recepty
Na rozehřátý sezam olej dáme cibuli - poměr 1díl cibule na 1 díl dýně (u polévky může být cibule méně, ale u krému je dobré poměr zachovat, je to pak mňam mňam. Cibuli osolíme špetkou soli, restujeme 3 minuty, prostě do sklovata, přidáme dýni nakrájenou na větší kostky, osolíme 1-2 špetkami soli (záleží kolik děláme porcí), podlijeme vodou asi tak 1 cm a dusíme společně ještě 10 minut. Dýně se musí dusit v páře. Potom rozmixujeme, možno přidat smetanu sójovou nebo ovesnou a hodně pažitky. Pikantní chuť udělá trocha šťávy ze zázvoru – čerstvý zázvor nastrouhat a šťávu z něj vymačkat do polévky. Polévka by měla být hustější. Když to podlijeme víc, máme polévku, když hodně málo a přidáme před mixováním ovesnou smetanu máme dobrou bramborovou kaši. Do pravého dýňového krému patří jen cibule, dýně, trocha zázvorové šťávy a hodně pažitky.