Omáčka ala rajská
- Podrobnosti
- Nadřazená kategorie: ROOT
- Kategorie: Recepty
Do ohřátého hrnce dáme trošku sezamového oleje, vhodíme cibulku na větší kousky, hned osolíme mořskou solí, chviličku restujeme, podlijeme vývarem nebo teplou vodou a dusíme pod poklicí 15 minut. Přidáme květák na větší kousky, osolíme, podlijeme zeleninovým vývarem, dusíme do měkka. Přidáme pečenou dýni Hokaido, rozmixujeme, můžeme přidat trošku rajčatové Passaty nebo kečupu bez cukru – jen tak pro chuť, slanost doženeme přidáním shoyu, lehkou nakyslost přidáním umeocta a sladkost přidáním dobrosladu předem rozpuštěného v malém množství horké vody. Omáčku zahustíme kukuřičným škrobem a do hotové můžeme přidat sójovou smetanu.
(na 4 porce - asi tak 6 cibulí, 1/2 květáku, menší dýně Hokaido, ostatní dle vlastního uvážení)
Jak se peče dýně: neloupanou dýni Hokaido na plátky nakrájenou dáme na plech, přidáme slunečnicový olej, shoyu, vodu a koření - bobkový list, nové koření, hřebíček. Pečeme přikryté 10 minut a 10 minut odkryté – aby byla dýnička měkká. Můžeme péct i déle.