Sladká tymiánová omáčka s dýní, řepou a zelím

1 větší cibule
1 šálek na větší kousky pokrájené dýně (i se slupkou)
1 šálek řepy nakrájené na menší hranolky
1 šálek zelí pokrájeného na nudličky
1 lžíce kukuřičného škrobu
špetka tymiánu
olej
sůl
1/2 litru vývaru nebo horké vody
na dochucení: nic nebo trochu umeocta
2 lžíce kukuřičného škrobu
rostlinná smetana

Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, řepu na menší hranolky, dýni na větší kostky, zelí na nudličky. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a trochu soli. Cibulku orestujeme do sklovata, po chvilce přidáme dýni, zelí a řepu. Necháme pár minut orestovat, pak vlijeme ohřátý vývar (nebo horkou vodu) a špetku tymiánu. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut, dokud není dýně i řepa měkká. Mezitím v trošce studené vody rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu a zeleninu s ním zahustíme. Necháme minutku prohřát a je hotovo. Můžeme si ji dochutit umeoctem, obilnou smetanou či přidáním sojové omáčky.
Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Dobrá je i kombinace s kedlubnem, cuketou či mrkví.
Změnit můžeme také přidané koření, místo tymiánu můžete dát rozmarýn, oregáno nebo také vůbec nic, což je ideální pro malé děti.
Tento recept jsme si vysosaly na stránkách www.jimejinak.cz, je tak báječný, že se o něj s vámi musíme podělit.