Recepty

500 g hladké mouky (300 g špaldové + 100 g jáhlové + 100 g kukuřičné)
špetka soli
citrónová kůra
1/2 - 1 lžička sušené vanilky
250 g Alsanu
4 velké lžíce sirupu nebo pro sladší chuť přidat 2 lžíce javorového sirupu
Suché smíchat, mokré rozmixovat, spojit, na závěr přidat vodu (kolik je potřeba). Je-li těsto suché, je na Vás, zda přidáte vodu nebo tuk.

Číst dál: Výborné vanilkové těsto na vánoční cukroví

3 hrnky špaldové mouky
3/4 hrnku oleje
3/4 hrnku vody
2 špetky soli nebo 2 lžíce umeocta

Mladé lístky sedmikrásky nebo jiných divokých zelenin nasekáme na drobno a zalijeme marinádou:

1) voda + sojóvá omáčka + hodně nasekané pažitky + trošku tofunézy

2) obilné mléko + sójová omáčka + do zlatova osmahnutá cibulka

Zavařujeme dobře dozrálé až přezrálé ovoce, které má svoji vlastní sladkost. Do sklenice dáme ovoce ,zalijeme do ¾ vodou (kromě jahod, tam méně vody, jsou hodně vodnaté), nahoru na ovoce dáme na špičku nože sůl (ta vytahuje sladkost z ovoce a konzervuje) a zavaříme obvyklým způsobem.

Pórek na jemno nakrájený, mrkev nastrouhaná jako okurka a ještě na drobno pokrájené romanesco, vše dáme do mísy, přidáme vařené a vychladlé kroupy, trošku osolíme, trochu shoyu, případně oblíbené koření - my jsme daly chilli s česnekem, ale jen maličko. Vše důkladně promícháme, v míse s vodou máčíme chviličku rýžový papír po 2 kusech - nebojte se, neslepí se, pak si jeden vezmeme, dáme na něj dvě lžíce náplně a na náplň dáme kousek tempehu nakrájeného na širší nudle a zabalíme, spojem položíme na pekáč vymazaný sezamovým olejem, každý kousek pak ještě trošku natřeme olejem a zastříkneme shoyu - pečeme na 200 st, asi tak 45 minut.
Dýňové pyré - na rozehřátý olej dáme cibuli nakrájenou na větší kusy, osolíme, restujeme do sklovata, přidáme asi tak stejné množství dýně také nakrájenou na velké kusy, osolíme, podlijeme horkým vývarem nebo vodou, dusíme do měkka - asi tak 15 minut, rozmixujeme, dochutíme umeoctem a shoyu a pikantní chuť dodáme štávou z čerstvého zázvoru.

Uvaříme jáhly nebo jiné zrno (kroupy, rýže, kernoto). Do vychladlých jahel přidáme na drobno nakrájenou cibuli a na jemno nastrouhanou mrkev (místo mrkve je možné dát kedluben nebo obojí, je to také moc dobré). Přídáme ještě celozrnnou špaldovou mouku (ta víc drží pohromadě) a česnek (nejlépe naložený v sójové omáčce Shoyu). Pro začátečníky uvádíme množství:mouky dáme asi 1/2 - 3/4 toho, co máme (jáhly + zelenina) a tvoříme střapaté placičky, které klademe na plech s namazaným pečícím papírem (mažeme sezamovým olejem lisovaným za studena), můžeme placičky lehce natřít i z vrchní části a pečem v troubě. Dáme-li víc zeleniny, je to mokřejší a potřebuje to delší dobu na vysušení, tedy pečení. Tyto placičky jsou výborné jako samostatné jídlo nebo k polévce a můžeme si je nadělat, zamrazit a vzít si je na cestu.

Na trošce oleje orestovat cibuli, osolit, podlít vývarem, přidat jakoukoliv zeleninu, osolit, dolít ještě vývarem, přidat uzený tempeh na kostičky, dusit do měkka, rozmixovat, přidat tofunézu a dochutit shoyu a umeoctem.

Do malé štamprdle nebo hrnečku dám lžičku žitné celozrnné jemně mleté mouky a 1 - 2 lžičky studené vody, pořádně zamíchám, mělo by to být víc hutné a pak přidáme vždy zase 1 lžičku mouky a trošku vody, aby hustota byla stále hutná - to děláme vždy ráno (když to jde, tak i v poledne) a večer a štamprdli máme postavenou na lince vedle sporáku, aby měl kvásek teplíčko. Tak to děláme celkem čtyři dny a pak z toho malého množství uděláme více kvásku do větší sklenice. Do větší zavařovací sklenice dám asi tak 200 - 250 g žitné mouky a vody tolik, aby vznikla celkem hutnější směs (ono to tím kvašením pak zřídne) a vyrobený startér. Toto větší množství necháme stát asi tak 2 - 3 hodiny na lince (když to děláme pozdě večer, tak to tam necháme do rána) a pak ho uzavřeme víkem a dáme do ledničky. Když ho potřebujeme, necháme ho zas 2 - 3 hodiny (podle jaké má teplo - můžeme ho trochu popohnat, když ho dáme do hrnce s teplou vodou vzejít) a po vzejití zavřít a šup s ním zase do ledničky do dalšího vaření. Ve štamprdli ho zavádíme proto, že pokud by se nepovedl, tak toho tolik nevyhodíme. Dobrý kvásek je lehce cítit kysele, ale pokud je to cítit až moc štiplavě kysele, tak nám překvasil, protože jsme ho včas nepoužili. Jednou za 4 - 5 dnů bychom z něj měli něco vyrobit, aby se obnovoval a nebyl příliš starý. Najdéle jednou za týden. Buď ho použít nebo zase trošku přidělat. Kvásek si můžeme udělat také z celozrnné jemné pšeničné mouky a ten je dobrý na sladké pečení.

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.