Recepty

Jednu čtvrtkilovou okaru vaříme ve vodě (vody jen trochu) s cibulí 20 minut. Pak případnou přebytečnou vodu slijeme a dáme třeba do polévky. Okaru zahustíme celozrnnou moukou, přidáme předem usmaženou cibuli (asi tak dvě cibule na toto množství), česnek dle chuti nastrouhaný na jemno – nejlepší je ten naložený v sójové omáčce Shoyu (naloupaný česnek dáme do sklenice, zalijeme Shoyu, dáme do ledničky a asi tak za 10 dní můžeme používat). Promícháme, dochutíme dle vlastní potřeby sójovou omáčkou Shoyu, děláme koule – vypadají, že nebudou držet,ale po ufritování drží dobře. Koule fritujeme ve vyšší vrstvě oleje (asi tak 5 cm). Používáme menší hrnec, abychom oleje moc nevypatlali. Fritujeme do zlatova, necháme okapat na ubrousku a hned můžeme servírovat. Na fritování použijeme slunečnicový olej ve skle Gold. Je možné místo okary použít tofu natur, také předem 20 minut uvařené a na jemno nastrouhané.

Do ohřátého hrnce dáme trošku sezamového oleje, vhodíme cibulku na větší kousky, hned osolíme mořskou solí, chviličku restujeme, podlijeme vývarem nebo teplou vodou a dusíme pod poklicí 15 minut. Přidáme květák na větší kousky, osolíme, podlijeme zeleninovým vývarem, dusíme do měkka. Přidáme pečenou dýni Hokaido, rozmixujeme, můžeme přidat trošku rajčatové Passaty nebo kečupu bez cukru – jen tak pro chuť, slanost doženeme přidáním shoyu, lehkou nakyslost přidáním umeocta a sladkost přidáním dobrosladu předem rozpuštěného v malém množství horké vody. Omáčku zahustíme kukuřičným škrobem a do hotové můžeme přidat sójovou smetanu.

(na 4 porce - asi tak 6 cibulí, 1/2 květáku, menší dýně Hokaido, ostatní dle vlastního uvážení)

Jak se peče dýně: neloupanou dýni Hokaido na plátky nakrájenou dáme na plech, přidáme slunečnicový olej, shoyu, vodu a koření - bobkový list, nové koření, hřebíček. Pečeme přikryté 10 minut a 10 minut odkryté – aby byla dýnička měkká. Můžeme péct i déle.

hrnek špaldové mouky jemně mleté
hrnek ječné mouky
půl hrnku pohankové mouky
špetka soli
trochu kurkumy
vody tolik, aby bylo hodně řídké těsto
Pánev vymazat olejem, palačinku opéct po obou stranách, pak znovu tu první, aby byla křupavá.
Návrh náplně:
rozvařená jablka a hrušky s trochou soli, po rozvaření dosladit trochou sladu.
Ozdobit sladovou čokoládou a sójovým jogurtem.

Fotografie-0039

Zbylou uvařenou obilovinu smícháme s ovesnýma vločkama a celozrnnou mokou a necháme na teplém místě 2 hodiny kvasit neboli fermentovat. Těsto nám přirozeně zesládne a my z něj upečeme dobré lívanečky, které můžeme potřít sladem a spojit vždy dva k sobě a dát je dětem do školy či školky na svačinku. Případně je potřeme džemem bez přidaného cukru a nebo posypeme směsí skořice a sušeného kukuřičného mléka, možné je i rozehřát trochu másla alsan a lehce je potřít. Pečeme je buď v troubě a nebo na pánvičce, kterou potřeme lehce sezamovým olejem. Ne na každé pánvičce se to peče dobře. Ale nenechte se odradit. Je možné udělat i slanou variantu a to když do těsta nastrouháte tempeh nebo nakrájíte kyselé zelí.

½ hrnečku žitné mouky
½ hrnečku pohankové mouky
1 hrneček špaldové mouky
sůl
špetku kurkumy
špetku koriandru
voda
olej
obilné mléko
Namočené nechat min. 2 – 3 hodiny nebo přes noc.

Stejné množství pampeliškového listí a kořene mrkve opereme a nakrájíme. Uvaříme ve vodě do měkka. Rozmačkáme dřevěnou kvedlačkou nebo šťuchadlem. Přidáme sůl, osmaženou cibulku nebo osmažený pórek a krátce podusíme. Máme-li tam moc šťávy, tak dodusíme bez pokličky. Je to výborný doplněk k obilnému jídlu jako zelenina na tuku a nebo k obilným placičkám.

500 g špaldové hladké mouky, 100 g uvařené bílé nebo naturální uvařené rýže, 3 lžíce lněného semínka, půl lžičky soli, lžíce chlebového koření, hrnek vlažné vody, 6 lžic vyzralého kvásku.
Směs pořádně propracujeme a necháme kvasit na teplém místě cca 8-12 hodin pod vlhkou utěrkou. Vytvarujeme veku a tu paříme na pařáčku zabalenou v utěrce cca 2 hodiny.

500 g žitné mouky (lze dát i část bílé pro začínající)
4-5 větších lžic pšeničné sladěnky nebo sirupu
1/4 l vody
4 lžíce oleje sezamového nebo slunečnicového
2 hrstě rozinek
1-2 hrstě ovesných vloček (také podle hustoty těsta) - je to prostě taková litá buchta
prášek do pečiva z Biotety
koření do perníku
Proděláme pěkně ručičkama, pečeme 35 minut na 170 a úal 35 minut na 150. Vykrajujeme tvary.

500 g pšeničné celozrnné hladké mouky
1,5 - 2 dcl rýžového sirupu
2 lžíce perníkového koření
1 lžíce kakaa, nejlépe v bio kvalitě
5 lžic rozehřátého palmového tuku
1 lžíce oleje
Podle hustoty přidat vodu.

250 g špaldové mouky

350 g žitné mouky

600 ml sladu

250 g Alsanu

100 ml oleje

prášek do pečiva bez fosfátu

1 ks perníkové koření

2 lžičky kakaa

4-5 lžiček maizeny

citrónová a pomerančová kůra

 

Na slepení:

Rozvařit sušené meruňky a rozinky s citrónovou kůrou z 1 citronu a se skořicí s troškou agaru. Rozmixovat za tepla a spojovat hned cukroví. 

 

Poleva tmavá: Blesk + kakao

Poleva světlá: Blesk + maizena

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.