Recepty

Jáhlové koláčky s okarovou náplní

Nejprve si uvaříme jáhly dle základního receptu. 

1 hrnek jahel + 3 hrnky vody, na 7 dkg obiloviny dáváme špetku mořské soli, jáhly dvakrát propereme v teplé vodě a dvakrát ve studené. Přidáme vodu, přivedeme k varu, sebereme pěnu, osolíme, vaříme 45 minut. Necháme vychladnout tak, abychom v nich rukou vydrželi - asi 40 - 50 stupňů.

Vezmeme takto uvařených jahel 4 hrnky, 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky a 1 lžíci sójové omáčky, promícháme důkladně a na teplém místě necháme do rána kvasit. Prostě teplý hrnec dáme do peřiny a ráno by to mělo být příjemně zesládlé. Pak přidáme 2 lžíce oleje a těsto dohustíme Mišutkou (instantní kukuřičná kaše). Mišutka těsto zlehčí.

Vlhkýma rukama tvoříme z těsta kuličky velikosti menší mandarinky a klademe je na vymazaný papír na plech trošku od sebe, pak do nich uděláme důlek šikovnou skleničkou a plníme okarovou nádivkou, předem připravenou a vychladlou. Pro vylepšení hotové koláčky ještě trošku potřeme sezamovým olejem, ale není to nutné.

Číst dál: Jáhlové koláčky s okarovou náplní

Jáhlovo - polentové šišky

Večer namočíme jáhly a polentu (můžeme namočit společně) v poměru 1:2 (v létě, aby nás polenta ochladila) nebo 2:1 (v zimě, aby nás jáhly zahřály). Druhý den ráno dáme vařit. Dáme rovnou na plamen s rozptylkou (směs se hodně přichytává na hrnec při vaření), přivedeme k varu, osolíme a vaříme  3/4 hodiny. Při vaření mícháme. Pak přimícháme sezamové semínko černé, směs dáme do mísy, necháme vychladit. Pak propracujeme  rukama až se vytvoří pěkné těsto (podobné bramborovému). Vytváříme šištičky, které pokládáme na vymazaný plech, dáme do trouby, opečeme malinko z jedné strany a pak z druhé strany. Podáváme jako přílohu například k omáčce.

Jáhlový knedlík

Uvaříme 2 díly jahel a 1 díl kuskusu. Kuskus se přidává až do vroucích jahel a vody dáváme 1:3. Vaříme 1/2 hodiny. Po uvaření zamícháme a napěchujeme do formy srnčího hřbetu. Necháme ztuhnout. Plátky knedlíku se mohou ohřát na pařáčku a nebo také opékat na oleji. Takto opečené se mohou, zbydou-li, potřít marmeládou. Dobrý knedlík získáme též z uvařených jahel, do kterých - ještě horkých - vsypeme pohankovou krupici a necháme to propařit. Pak už jen knedlíky formujeme rukou a necháme vychladnout.

Jahodové knedlíčky

Vezmeme vychladlou zbylou obilovinu, dobré jsou jáhly a také kuskus a nebo obojí dohromady. Přidáme celozrnnou mouku a obyčejnou hladkou mouku (třeba 2 : 1 nebo 1 : 1) a celé to kropíme vodou, až se vytvoří takové chlebové těsto. Utrháváme kousky, plníme ovocem nebo je možné udělat slanou variantu s uzeným tofu nebo tofu salámkem. Nebo můžeme do těsta nahrubo nastrouhat mrkev a přidat rozinky a máme ještě jednu variantu navíc. Vaříme v osolené vodě, jakmile vyplavou, necháme je prohřát ještě 5 minut a vyndáme. Zchladlé rozkrojíme a osladíme sladěnkou nebo sladem nebo také sušeným kukuřičným mlékem. Můžeme rozhřát Provamel nebo Alsan a tím knedlíky polít. Kdo má rád kakao, dá trošičku vody, sušené mléko a kakao - vytvoří hustou kašičku a má dobrou mňamku na knedlíčky. Tyto knedlíčky jíme jako dobrou svačinku, ne jako hlavní jídlo. Kuskusové chutnají jako z tvarohového těsta.

Jarní pampelišková polévka

Mladé pampeliškové listy a stejný díl spařených kopřiv nakrájet, dát na zpěněnou cibulku, zalít vodou, trošku osolit, povařit 10-15 minut, ochutit sojovou omáčkou a umeoctem. Navrch dáme trochu jemně nakrájených mladých lístků pampelišky, které necháme krátce spařit. Do polévky je možné dát trochu zbylých obilných zrn jako zavářku.

Jarní salát s pampeliškovými listy

Výborný jarní salát vytvoříme z čínského zelí, které nakrájíme na drobno, nastrouháme mrkev nebo ředkvičku na jemno, jindy do něj nastrouháme pro obměnu kedluben na jemno a přidáme umeocet a jablečnou šťávu. Necháme fermentovat (odležet) alespoň půl hodiny, lépe hodiny dvě a pak si ho přidáme na polední talíř nebo dáme ke svačině společně třeba s kroupovou plackou.

Jelitový prejt s dýní Hokaido

Uvaříme kroupy dle základního receptu (1 hrnek krup, 2+1/2 hrnku vody, v tlakovém hrnci vaříme 40 minut, v obyčejném 1 - 1 1/4). Kroupy vždy namáčíme, dále uvaříme fazole adzuki, máčíme také, vodu nesléváme z těchto fazolí, přidáme namočenou řasu Kombu a vždy v tlakovém hrnci vaříme do měkka, tj. asi 30 - 40 minut. Na oleji připravíme cibuli, restujeme do měkka 10 minut, přidáme česnek a majoránku, restujeme ještě 5 minut, smícháme s kroupama, přidáme fazole a ofritovaný celer (celer nakrájíme na kostičky, fritujeme asi 5 minut, necháme okapat). Hotový prejt můžeme dále zapéct v troubě, ale není to nutné. Příloha ala brambory - dýně Hokaido, posypaná kmínem.

Jitrnice, jaké svět neviděl

jitrnice  miniBioteta nedávno uspořádala zabijačku po svém :-)

Na oleji orestujeme osolenou cibuli a celer, přidáme uvařené fazole adzuki, kroupy, nezapomeneme na saturejku či majoránku. Rýžový papír namočíme na 2 minuty do teplé vody a můžeme balit. Roličky vyskládáme na olejem vymaštěný pekáč a zapékáme do zrůžovění. Ideální příloha kyselé zelí, dýňová kaše, či jak kdo má rád...

 

 

Kapustová polévka s pohankou

Do studené vody (kolik potřebujeme na polévku) nakrájíme na drobnější kousky kapustu, osolíme přiměřeně (solíme proto, abychom ze zeleniny vytáhli sladkou chuť, ne proto, aby byla polévka slaná - děláme-li polévku pro 4 lidičky, pak špetkujeme, ne to tam hrnout se lžičkou :-)), přidáme vyvařit kousek libečku, trošku mletého kmínu, trošku kurkumy a pohanku - může být celá nebo lámanka nebo kroupy - pozor, docela se navaří, ať to nemáte moc husté. Když si tam přidáte trochu řasy Wakame, bude to úplně bez chyby. Vaříme 12 - 15 minut, aby byla kapusta měkká. Pohanku vaříme občas a to zejména, když je nám zima, tedy hlavně v zimě a nejlépe ve vodě, tedy v polévce nebo přidat do rýže. Malé děti by pohanku mít neměly, ona totiž hodně stahuje. Ale když ji dáme do polévky, tedy do vody, která hodně uvolňuje, tak se to prostě dobře vyrovná. Chce-li maminka pro dítě něco bezlepkového do 1 roku věku, tak ne pohanku, ale jáhly a celozrnnou rýži.