Recepty

1 hrnek uvařené čočky (jakékoliv, může být i loupaná červená čočka)
1 větší cibule
olej
sójová omáčka
sůl
Cibulku nakrájenou na kostky orestujeme na oleji do sklovata spolu s trochou soli, přidáme k čočce, dochutíme sójovou omáčkou a vše za tepla rozmixujeme. Můžeme mazat na kváskový chléb nebo na obilné placičky. Ozdobíme kvašenou zeleninou nebo nastrouhanou ředkví.

250 g uvařené čočky, 100 g uvařených jahel, 3 stroužky česneku, 2větší cibule, majoránka, sůl, ovesné vločky, sezamový olej za studena lisovaný
Den předem namočíme zelenou čočku, ráno vyměníme vodu, přidáme řasu kombu a vaříme do měkka, ale aby nebylo moc vody. Jáhly uvaříme dle základního receptu (alespoň 3x je propereme a vaříme 1:2 půl až třičtvrtě hodiny). Vše musí být vychladlé. Jáhly si můžeme uvařit večer předem. Na sezamovém oleji (za studena lisovaném/ orestujeme na drobno nakrájenou cibulku – rozehřejeme olej, vložíme cibulku, osolíme 1-2 špetkama soli mořské, 2-3 minutky restujeme zakryté pod pokličkou, do vychladlé čočky a jáhel přidáme oresovanou cibulku, česnek (nejlépe naložený v sójové omáčce Shoyu), majoránku a sůl nebo sójovou omáčku. Pro zahuštění použíjeme ovesné vločky jemné. Nebojíme se karbanátky dobře ochutit, co je zdravé nemusí být nechutné.
Plech na pečení vytřeme sezamovým olejem a klademe na něj karbanátky a ve vyhřáté troubě 15-20 minut pečeme. Můžeme je péci také na vymaštěném pečícím papíru.

1 ks tofu natur
1 hrnek jemné celozrnné mouky
špetka soli
4 lžíce oleje
1 lžíce citronové šťávy
4-8 lžic teplé vody
Tofu nastrouháme na jemno a smícháme s ostatními surovinami. Jemnější varianta je a to i Biotetě víc vyhovuje, když se tofu povaří 20 minut v šálku vody se špetkou soli a pak se vše rozmixuje a nebo se lehce vychladlé tofu nastrouhá na jemno. Uděláme pěkné těsto, vykrajujeme kolečka, naplníme ořechovou nádivkou nebo vlastní marmeládou, stiskneme kraje, vytvoříme takovou psí tlamičku nebo třeba mušličku, pečeme do růžova a lehce konce té mušličky máčet také v čokoládě.

Jedna porce :

2 dcl vody dáme vařit s řasou Wakame ve velikosti trošku větší poštovní známky. Řasu můžeme nastříhat na menší kousky a lepší je nechat jí chvilku nabobtnat před začátkem varu. Společně vaříme 5 minut. Potom přidáme připravenou zeleninu a vaříme ještě 10 minut, vypneme, přidáme miso pastu - 1/4 čajové lžičky vrškem. Necháme 2-3 minutky prolnout chutě a pak se do ní s klidem pustíme. Střídáme různé kombinace zeleniny. Vždy nanejvýš 2-3 druhy zeleniny. Například mrkev + cibule (pro jednoho člověka ½ menší mrkve + ½ menší cibule), jedna porce zeleniny by se měla vejít do hrstě. 

Číst dál: Dobrá ranní nebo polední zeleninová polévka

Na jednu dávku potřebujeme: 1 lžíce pšeničné bílkoviny zvané lepek  a půl lžíce hladké mouky. Pokud potřebujeme 5 dávek, potřebujeme tedy 5 lžic pšeničné bílkoviny a 2,5 lžic hladké mouky. Do těstíčka můžeme přidat i trochu Shoyu. Směs smícháme na talíři, prohněteme, přidáváme lehce vodu, až vznikne "gumová placka". Hmotu necháme půl hodiny odpočinout. Po půl hodině placku nakrájíme na větší kusy a ty vaříme v zeleninovém vývaru. Do vývaru použijeme například mrkev, cibuli, pórek, petržel, nebo zbytky košťálů, přidáme trochu soli, nebo Shoyu. Seitan (kusy placky) vaříme půl hodiny.

hrneček lepku, 1/2 hrnečku hladké bílé nebo celozrnné mouky, voda, shoyu

Smícháme na talíři nebo v misce, uděláme dolíčky na vodu, kterou lijeme vlažnou a hned přidáme i shoyu. Pomalu se to nasákává, prohněteme to rukou jako těsto. Měla by vzniknout jakási gumová placka, která se nechá alespoň 1/2 hod, nejlépe do rána odležet. Pak natrháme kousky velké jako dlaň nebo je nakrájíme nožem a vaříme s cibulí nebo ještě další zeleninou, tedy ve vývaru 3/4 až 1 hodinku.

Korpus:
100g kukuřičné mouky
75 g spařených, oloupaných a umletých mandlí (nebo jen ořechy a moc dobré je to půl na půl)
70 g palmového tuku Blesk
50 g kukuřičného sladu nebo i malinko víc
Na 150 stupňů pečeme asi 25 minut. Korpus je lépe upéct den předem, je možné udělat dva a promazat je džemem bez cukru.

Číst dál: Dortík od paní Dýně

Uvaříme jáhly, do teplých přidáme sušené kukuřičné mléko, kukuřičný slad, citronovou kůru a přiměřené množství mandlového másla - odměříte snadno, je dost drahé, tak s ním prostě šetříme. Vše rozmixujeme do hladka a tuto směs dáme do dortové formy, lehce vymazané olejem a třeba i vysypané kokosem. Uvaříme do měkka oloupaná a na kostičky nakrájená jablíčka, vaříme se špetkou soli a špetkou skořice, rozšťoucháme ještě horká a zavaříme pudingem, do kterého se přidá ještě také trošku agaru (podle množství jablíček). Tuto směs natřeme v tenké vrstvě na korpus, pokladme jáhlovými piškoty a potřeme zbytkem jablíček. Necháme vychladnout a podáváme třeba ještě s kopečkem sójového jogurtu.

Dýni nakrájíme na tenké půlměsíčky, v hrnečku smícháme vodu, olej a sójovou omáčku. Na pečící papír vyskládáme dýni a připravenou směsí jí polijeme, případně ještě zastříkneme sójovou omáčkou, kterou máme v malé lahvičce. je dobré přidat nějaké zelené koření - bazalku, rozmarýn i libeček. Pečeme 10 minut přikryté a 5 minut odkryté.

Na rozehřátý sezam olej dáme cibuli - poměr 1díl cibule na 1 díl dýně (u polévky může být cibule méně, ale u krému je dobré poměr zachovat, je to pak mňam mňam. Cibuli osolíme špetkou soli, restujeme 3 minuty, prostě do sklovata, přidáme dýni nakrájenou na větší kostky, osolíme 1-2 špetkami soli (záleží kolik děláme porcí), podlijeme vodou asi tak 1 cm a dusíme společně ještě 10 minut. Dýně se musí dusit v páře. Potom rozmixujeme, možno přidat smetanu sójovou nebo ovesnou a hodně pažitky. Pikantní chuť udělá trocha šťávy ze zázvoru – čerstvý zázvor nastrouhat a šťávu z něj vymačkat do polévky. Polévka by měla být hustější. Když to podlijeme víc, máme polévku, když hodně málo a přidáme před mixováním ovesnou smetanu máme dobrou bramborovou kaši. Do pravého dýňového krému patří jen cibule, dýně, trocha zázvorové šťávy a hodně pažitky.

Na rozehřátý sezamový olej dáme cibuli - cibulí nešetříme!! Osolíme špetkou solí, restujeme 3 minuty do sklovata, přidáme čerstvou zelenou papriku, abychom docílili lečové chuti. Přidáme ještě dýni na menší kostky a najemno nastrouhané bílé tofu (náhrada vajíčka) a společně dusíme asi 10 minut, aby byla dýně měkká. Je-li to někomu málo husté, lze trochou kukuřičného škrobu dohustit. Bílé tofu předem vaříme s jednou rozkrojenou cibulí ve 1/4 l vody asi 20 minut, aby bylo předem tepelně upravené a lépe stravitelné.

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.