prodejna zdravé výživy & jídelna

Vaříme Vám jinak, jíte zdravě

Recepty

(množství na běžný kuchyňský pečící plech)

Mák (2 – 3 hrnky 200 ml) opražíme nasucho a pak jej nameleme a smícháme s:  12487198 1100631953303538 3984171248394034230 o
4 lžíce sezamového oleje,
500 ml obilného mléka (přidáváme postupně),
rýžový sirup (velkou naběračku, cca. 250 g),
½ prášku do pečiva bez fosfátu,
250 g bílé pšeničné polohrubé mouky,
250 g špaldové jemné celozrnné mouky,
můžeme přidat: ořechy, slunečnicové semínko, rozinky.

Pečeme nejdřív na 250 stupňů cca. 15 minut, aby makovec vyskočil a pak dopékáme cca. 30 minut při 170 stupních.

Oloupané mandle namočíme přes noc do vody. V nové vodě rozmixujeme. Pro malé děti nejdříve 10 minut vaříme a pak rozmixujeme. Rozmixovanou směs přecedíme přes husté sítko nebo přes plátýnko. Na hrnek nápoje je potřeba kolem 10 mandlí. Mléko je možné uchovávat několik dní v lednici. Mandlovou drť můžeme použít například do ranní kaše.

Pár informací o mandlích:

Jsou nabité živinami. Patří mezi nejzdravější potraviny. Obsahují vitamíny skupiny B, E, H, kyselinu listovou, vápník, měď, jod, železo, mangan, horčík, fosfor, draslík, selen, zinek a také omega 3, 6, 9 nenasycené mastné kyseliny.
Mají spoustu blahodárných účinků: protirakovinné, protizánětlivé, antioxidační, detoxikační. Mimo jiné prospívají srdci, pleti, mozkové činnosti a imunitě a také udržují hladinu cukru v krvi.

1 hrnek oloupaných a umletých mandlí
2 lžíce rozehřátého mandlového másla rozehřátého
2 velké polévkové lžíce rýžové nebo kukuřičné sladěnky případně sirupu
2 polévkové lžíce vody (bude-li těsto suché, dáme víc)
(rýžový sirup je dobrý pro ty, co začínají odcházet od cukru)
1 a 1/4 hrnku špaldové mouky – ale musíte jí dát tolik, aby se udělalo nelepící těsto (Bioteta musela dát mouky víc, pořád se to lepilo)
špetka soli

Číst dál: Mandlové sušenky nebo knoflíčky

5 mrkviček nastrouháme na jemno, přidáme celozrnnou pšeničnou mouku (může být i celozrnná pšeničná a bílá pšeničná 1:1), olej a nebo palmový tuk Blesk (Bioteta má vyzkoušeno!), který můžete koupit v krámečku Biotety. Uděláme těsto, aby šlo vyvalovat. (Těsto jde moc hezky vyvalovat). Vykrajujeme kolečka a hned na ně můžeme dát mandličku a nebo oříšek a nebo nic. :-) Upečeme, slepíme džemem nebo povidly, pokapeme čokoládou, ozdobíme něčím, co máme rádi. Kolečka můžeme dělat také velká (připomínají malé lívanečky a můžeme je po upečení ozdobit třeba povidly s malinami) nebo různé tvary = dobrý tip na vánoční cukroví.

4-5 mrkví nastrouhat na jemno, asi tak 1/2 množství mrkve dáme kokosu nebo ořechů (stačí i méně) nebo větší hrst rozinek namočených ve vodě. Přidáme 2 hrnky celozrnné mouky pšeničné nebo špaldové a 1 hrnek kukuřičné polohrubé. 1 velkou naběračku rýžového nebo pšeničného sirupu. Prášek do pečiva z Biotety. Promíchat suché části, přidat sirup, obilným mlékem nebo vodou zadělat na hustotu krupičkové kaše, spíše hustější. Pekáč nebo formu vymazat olejem, vysypat kokosem. Péct 45 minut na 175 stupňů.

Důležité: nechat do druhého dne a pak teprve podáváme.

Mrkev nastouháme najemno. Přiměřené množství sladu rozehřejeme v trošce horké vody a přidáme k mrkvi. Dále ještě omeocet, citrónovou šťávu a semínka černého sezamu.

Mýdlové vločky (hotové lze koupit v Biotetě nebo můžeme nastrouhat jádrové mýdlo například s jelenem) namočíme v poměru 1/2 kg vloček a 5 litrů vody. Vločky zalejeme horkou vodou, promícháme měchačkou a necháme stát do druhého dne, vločky nabobtnají, částečně se rozpustí, poté zalejeme, je-li třeba, zase horkou vodou ta, aby konzistence byla gelová. Směs prohněteme rukou a pak můžeme používat. Vločky by se měly téměř rozpustit. Kdo chce, může je rozmixovat. Doporučené teploty pro praní jsou nad 40 stupňů. Bioteta v nich ale pere i při teplotě 40 stupňů. A to na delší program. Ke každému praní by se mělo přidat trochu sody. Bioteta ji přidává jen pokud je prádlo špinavější. Máchadlo Bioteta nepoužívá žádné, v zimě suší v sušičce a téměř nežehlí a v létě suší sluníčko. Pokud přesto toužíte po vůni, můžete použít čisté vonné esence, které kápnete do hotového gelu.

Na jaře můžeme jídelníček obohatit o naklíčenou luštěninu. Jak na to? Do sklenice dáme dva šálky munga a zalijeme vodou. Necháme stát do rána. Ráno vodu slijeme a pak v poledne a večer zalijeme znovu vodou. Sklenici neuzavíráme, necháme 10 minut napít a slijeme a tak to děláme 3 dny až se objeví klíčky asi tak 0,5 - 1 cm. Pak uzavřeme a dáme do ledničky. Použijeme na saláty, na posyp, do polévek... Sklenici je dobré uchovávat někde ve tmě, lépe to klíčí, ale pak se na ní snadno zapomene, neb není na očích. :-)
Mungo

200 g celozrnné špaldové mouky
200 g bílé špaldové mouky
300-400 g uvařených a vychladlých jahel
3 velké hrsti rozinek (namočíme a trošku povaříme)
3 malé hrsti mandlí (oloupeme, nakrájíme na drobno)
4-5 lžic dobře vyzrálého kvásku
2 -3 lžíce sladěnky nebo pšeničného sirupu
6 – 8 lžic sušeného kukuřičného mléka
6 lžic oleje
3/4 lžičky soli

Číst dál: Napařovaná vánočka

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.