Recepty
Oloupané mandle namočíme přes noc do vody. V nové vodě rozmixujeme. Pro malé děti nejdříve 10 minut vaříme a pak rozmixujeme. Rozmixovanou směs přecedíme přes husté sítko nebo přes plátýnko. Na hrnek nápoje je potřeba kolem 10 mandlí. Mléko je možné uchovávat několik dní v lednici. Mandlovou drť můžeme použít například do ranní kaše.
Pár informací o mandlích:
Jsou nabité živinami. Patří mezi nejzdravější potraviny. Obsahují vitamíny skupiny B, E, H, kyselinu listovou, vápník, měď, jod, železo, mangan, horčík, fosfor, draslík, selen, zinek a také omega 3, 6, 9 nenasycené mastné kyseliny.
Mají spoustu blahodárných účinků: protirakovinné, protizánětlivé, antioxidační, detoxikační. Mimo jiné prospívají srdci, pleti, mozkové činnosti a imunitě a také udržují hladinu cukru v krvi.
1 hrnek oloupaných a umletých mandlí
2 lžíce rozehřátého mandlového másla rozehřátého
2 velké polévkové lžíce rýžové nebo kukuřičné sladěnky případně sirupu
2 polévkové lžíce vody (bude-li těsto suché, dáme víc)
(rýžový sirup je dobrý pro ty, co začínají odcházet od cukru)
1 a 1/4 hrnku špaldové mouky – ale musíte jí dát tolik, aby se udělalo nelepící těsto (Bioteta musela dát mouky víc, pořád se to lepilo)
špetka soli
5 mrkviček nastrouháme na jemno, přidáme celozrnnou pšeničnou mouku (může být i celozrnná pšeničná a bílá pšeničná 1:1), olej a nebo palmový tuk Blesk (Bioteta má vyzkoušeno!), který můžete koupit v krámečku Biotety. Uděláme těsto, aby šlo vyvalovat. (Těsto jde moc hezky vyvalovat). Vykrajujeme kolečka a hned na ně můžeme dát mandličku a nebo oříšek a nebo nic. :-) Upečeme, slepíme džemem nebo povidly, pokapeme čokoládou, ozdobíme něčím, co máme rádi. Kolečka můžeme dělat také velká (připomínají malé lívanečky a můžeme je po upečení ozdobit třeba povidly s malinami) nebo různé tvary = dobrý tip na vánoční cukroví.
400g na hrubo nastrouhané mrkve
250 g jemné špaldové celozrnné mouky
100 g rozinek
100 g vlašských oříšků
rýžový sirup dle chuti
1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátu (vinný kámen)
6 lžic oleje
trochu vody
1 lžička kakaa
1 lžíce skořice
špetka soli
4-5 mrkví nastrouhat na jemno, asi tak 1/2 množství mrkve dáme kokosu nebo ořechů (stačí i méně) nebo větší hrst rozinek namočených ve vodě. Přidáme 2 hrnky celozrnné mouky pšeničné nebo špaldové a 1 hrnek kukuřičné polohrubé. 1 velkou naběračku rýžového nebo pšeničného sirupu. Prášek do pečiva z Biotety. Promíchat suché části, přidat sirup, obilným mlékem nebo vodou zadělat na hustotu krupičkové kaše, spíše hustější. Pekáč nebo formu vymazat olejem, vysypat kokosem. Péct 45 minut na 175 stupňů.
Důležité: nechat do druhého dne a pak teprve podáváme.
Mrkev nastouháme najemno. Přiměřené množství sladu rozehřejeme v trošce horké vody a přidáme k mrkvi. Dále ještě omeocet, citrónovou šťávu a semínka černého sezamu.
Mýdlové vločky (hotové lze koupit v Biotetě nebo můžeme nastrouhat jádrové mýdlo například s jelenem) namočíme v poměru 1/2 kg vloček a 5 litrů vody. Vločky zalejeme horkou vodou, promícháme měchačkou a necháme stát do druhého dne, vločky nabobtnají, částečně se rozpustí, poté zalejeme, je-li třeba, zase horkou vodou ta, aby konzistence byla gelová. Směs prohněteme rukou a pak můžeme používat. Vločky by se měly téměř rozpustit. Kdo chce, může je rozmixovat. Doporučené teploty pro praní jsou nad 40 stupňů. Bioteta v nich ale pere i při teplotě 40 stupňů. A to na delší program. Ke každému praní by se mělo přidat trochu sody. Bioteta ji přidává jen pokud je prádlo špinavější. Máchadlo Bioteta nepoužívá žádné, v zimě suší v sušičce a téměř nežehlí a v létě suší sluníčko. Pokud přesto toužíte po vůni, můžete použít čisté vonné esence, které kápnete do hotového gelu.

200 g celozrnné špaldové mouky
200 g bílé špaldové mouky
300-400 g uvařených a vychladlých jahel
3 velké hrsti rozinek (namočíme a trošku povaříme)
3 malé hrsti mandlí (oloupeme, nakrájíme na drobno)
4-5 lžic dobře vyzrálého kvásku
2 -3 lžíce sladěnky nebo pšeničného sirupu
6 – 8 lžic sušeného kukuřičného mléka
6 lžic oleje
3/4 lžičky soli
100 g opražených oříšků nebo mandlí
50 g nakrájených datlí
50 g kokosu
3 lžíce sladu
3 lžíce tahinu
Kuličky obalit v kokosu.
Nastrouháme bramboru, vymačkáme z ní vodu. Přidáme nakrájené pampeliškové listy (=chlorofyl), zahustíme moukou do placky, zabalíme do gázy a přiložíme na 3 hodiny (!) kamkoliv, kde to bolí.