Recepty

Dýni se slupkou nakrájíme na kostky - vaříme v trošce vody -  a společně s cibulí v poměru 1:1 rozdusíme. V půlce vaření přidáme sójovou omáčku nebo sůl. Můžeme rozmixovat a přidat šťávu ze zázvoru a pažitku. Jako přílohu použijeme rýži basmati a posypeme Tekkou.

Na oleji orestujeme cibulku, podlejeme, osolíme, přidáme do měkka uvařenou fazoli s řasou Kombu, přivedeme k varu. Přidáme sójovou smetanu (do bílých omáček je nejlepší, protože je hodně "mléčná"). Zahustíme celozrnnou pšeničnou moukou (nebo můžeme zahustit kukuřičným škrobem). Dochutíme víc umeoctem a méně sójovou omáčkou.

Fazole Adzuki (předem 12 hodin máčet, namáčecí voda se u této fazole nevylévá, přidá se řasa Kombu) se uvaří do měkka vždy v tlakovém hrnci. Na rozehřátý sezamový olej (1 lžíce = 1 porce) dáme cibuli, osolíme špetkou mořské soli, restujeme 2 - 3 minuty, přidáme česnek (lépe naložený v sójové omáčce), majoránku, červenou mletou papriku, podlijeme a dusíme 10 minut, pak přidáme uvařené fazole, dolijeme vodou na potřebné množství a zahustíme kukuřičným škrobem. Dochucujeme omeoctem a Shoyu. Případně můžeme dochutit solí, ale ta musí být předem vařená v trošce vody alespoň 5 minut. Příloha: jáhlový nebo polentový knedlík (možno zakoupit v Biotetě). Nebo se můžou jáhly nebo polenta uvařit, dát do pekáče ztuhnout a pak krájet na trojúhelníky místo knedlíků. Další přílohou může být vařené špaldové kernoto, rýže nebo těstoviny a nebo těstoviny a celo zrno zároveň.

Zahřejeme sezamový olej za studena lisovaný, dáme cibuli na drobno nakrájenou, lehce osolíme, 2 - 3 minutky podusíme, přidáme na kostičky nakrájenou dýni Hokaido, podlijeme troškou vody, osolíme, přidáme koření, které máme rádi v guláši - česnek naložený v sójové omáčce, případně majoránka nebo dobromysl z vlastní zahrádky, případně červenou papriku, dále přidáme předem do měkka uvařené v tlakovém hrnci bílé fazole menší či velké a vše společně dusíme 10 minut. Dáme-li míň vody, nemusíme ani zahušťovat. Kdo dá vody víc, může zahustit guláš třeba kukuřičným škrobem nebo kuzu.

Připravujeme nejlépe ve woku. Gomasio jemožné připravit na 2-3 týdny, poměr semínek k soli je 20:1.

Postup: semínka propláchneme studenou vodou, osušíme utěrkou - to je dobré udělat večer, aby proschly. Suchá semínka pražíme na pánvi, zda jsou hotová zjistíme tak, že je promneme mezi prsty, musí se rozetřít. Semínka na pánvi shrneme na stranu, na pánev přisypeme sůl, aby se jen prohřála a potom semínka i sůl drtíme ve hmoždíři zvaném suribashka.

Den předem namočené a dobře uvařené kroupy v tlakovém hrnci necháme vychladnout, přidáme trochu pohankové mouky, aby se vytvořilo těstíčko ne moc husté a šlo dobře protlačovat přes cedítko na halušky. Já měla těsto dost husté, tak jsem ho potom ještě naředila bancha čajem.
Hotové těsto se protlačuje cedníkem na halušky, jak vyplavou, tak se hned vyndavají, Bioteta je neproplachuje, hned jsme je sypali na zelí zamíchané s tempehem a celerem, nechali chviličku oschnout a pak velmi opatrně pomíchávali a ještě trochu zastříkli shoyu a jen prohřáli v troubě.
Zvlášť se udělá cibulka na trošce vody (protože oleje je dost ve fritovaném tempehu a celeru), osolí se špetkou soli, podusí, přidá se kyselé zelíčko (Bioteta dávala svoje a ještě přidala z krámečku to německé – to udělá zajímavou chuť), dusí se tak asi 15 minut.
Ve vyšší vrstvě oleje (používáme Vegetol gold slunečnicový – pokud fritováního není moc, olej se přecedí a dá se použít až 3x) se ofrituje uzený tempeh a na kostičky nakrájený celer – celer přihazujte opatrně, rádo to vypění z hrnce ven. Ofritovaný a okapaný tempeh a celer dáme do pekáče, přidáme hotové zelí, promícháme a hotové halušky dáváme nahoru, jak se píše na začátku.

1 šálek nastrouhaného tofu
1 pl řasy Hiziki
1/2 pl Shoyu
1/2 šálku nastrouhané mrkve
1/4 šálku nastrouhaného lopuchového kořene
1/4 šálku opraženého sezamového semínka
olej

Číst dál: Hiziki tofu

Na zahřátém za studena lisovaném sezamovém oleji orestujeme cibulku, hned jí trošku osolíme, 2-3 min.restujeme, pak přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev a celer (1,5:1), zase trošku osolíme, podlijeme horkým zeleninovým vývarem nebo vroucí vodou – jen trošku, aby jsme pak pomazánku neměli moc řídkou. Dusíme 10–15 minut, necháme vychladnout a vmícháme tofunézu nebo tatarku.
S kváskovým chlebem je to výtečná mňamka, dobře také chutná k celému zrnu jako doplněk na talíři.

Tažené těsto na závin, šátečky, moučníky nebo pizzu
1 šálek hladké bílé obyčejné mouky
1 šálek špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
1 šálek sušeného obilného mléka (zkřehne tím těsto)
3 lžíce umeocta
1/2 šálku rozpuštěného palmového tuku (musí být teplý)
1/2 šálku horké vody

Číst dál: Jablečný štrůdl

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.