Recepty

Poupata sedmikrásek naložíme do rýžového octa nebo umeocta. Po proležení používáme na kořenění a pikantní doplněk obilného talíře. Nebo také jako součást zálivek na saláty.

Napařenou mrkev nastrouhat, trochu tofunézy, nakrájeného pickles ze zelí a pár kvítků sedmikrásky naložené v umeoctě.

Uvaříme kroupy dobře do měkka. Necháme je vychladnout, jinak by nám rychle fermentovaly (těsto by rychle řídlo). Do vychladlých krup přidáme předem osmaženou cibulku (nešetříme, dělá placky chutnějšími), vločky, mouku (jenom vločky nebo jenom mouku nebo obojí), kyselé zelí nadrobno nakrájené. Vloček a mouky dáme tolik, aby těsto bylo hutné, aby se nám dobře dělaly placičky. Těsto musí být sušší, jinak se placičky dlouho pečou. Přidáme sůl, trochu sójové omáčky (dáme buď jen sůl nebo jen sójovou omáčku nebo obojí) a nebo můžeme placičky zastříknout po upečení sójovou omáčkou. Pečeme v troubě nebo na pánvi (pečené na pánvi jsou zdravější).

Kroupy uvaříme do měkka - na hrnek krup, dva až tři hrnky vody, vaříme, sebereme pěnu, osolíme, vaříme 3/4 až 1 hodinku v běžném hrnci - tlakáč v létě nepoužíváme, bylo by nám ještě větší horko, nesolíme mnoho, raději si více dochutíme omáčku.
Do vychladlých krup přidáme pšeničné nebo žitné vločky nebo na půl a ještě ovesné vločky s klíčky a trochu špaldové nebo pšeničné krupice - přidáme tak, aby vzniklo tužší těsto - tvarujeme knedlíčky jak chceme velké - my děláme velikosti hrstičky, vhodíme je do vroucí vody a pomaličku přivedeme k varu, až dosáhneme varu, stáhneme hrnec na malý hořák na málo a necháme u bodu varu, než nám knedlíky vyplavou a pak je ještě necháme asi tak 5-10 minutek líně povalovat ve vodě. Vyvarujeme se velkého varu - to bychom mohli mít pěknou kašičku. Vyndáme a servírujeme, případně necháme vychladnout a k večeři si dáme studené s dobrým salátem.

Kroupy uvaříme dle základního receptu do měkka. 1 hrnek krup, 3 hrnky vody, při vaření zkontrolujeme a případně přidáme horkou vodu, kroupy na puding je dobré mít mokřejší, solíme na 7 dkg krup 1 špetka na 3 prsty soli.

Uvařené kroupy rozmixujeme, případně ještě naředíme a zavaříme kakaovým pudingem. Použijeme-li jahodový, dobarvíme puding šťávou z červené řepy. Děláme-li vanilkový, je dobře přidat trošku vanilky. Puding můžeme osladit sladem nebo sirupem, ale nemusíme a ochutíme ho až nahoru a to jablečným koncentrátem. Jako další ochucovadlo použijeme kokos nebo oříšky nebo děláme-li puding z jahel, použijeme také ovoce zavařené bez cukru, džem bez cukru nebo uvařené sušené ovoce. Dozdobit puding můžeme mandlemi. Puding je dobrý z krup, jahel a také z bílé rýže a velmi dobrý je z bílé mléčné rýže. Pro dětičky dozdobujeme také jáhlovými piškoty nebo jinými sušenkami bez cukru.

Těsto na pizzu:
1 díl kukuřičné instantní polenty a 3 díly vody, na noc namočíme, druhý den vaříme zvolna 30 minut, nemícháme, dobré je vařit na rozptylovací podložce a v hrnci s těžkým dnem. Uvařenou hmotu vymačkáme do pekáče a necháme vychladnout.
Zelenina na pizzu:
Orestujeme cibuli na oleji, přidáme kedluben na kostičky, červenou papriku na kostičky a 2 oloupaná rajčata pro chuť, podlejeme, dusíme 10 - 12 minut. Nakonec zahustíme mišutkou nebo troškou kukuřičného škrobu. Dochutíme, můžeme použít také zelené bylinky vhodné na pizzu. Hotovou směs nalejeme na připravený kukuřičný korpus, postrouháme uzeným tofu, pohodíme lístky bazalky či oregána a zapčeme v troubě 20 - 30 min.

Na rozehřátý sezamový olej za studena lisovaný dáme nakrájenou cibuli, osolíme větší špetkou soli, restujeme 2-3 minutky, případně lehce podlijeme, pak přidáme oloupané a nakrájené žampiony, kmín a sůl, dusíme až žampiony změknou, přidáme horkou vodu nebo lépe vývar na požadované množství polévky, přidáme tofu natur a to tak, že 1/3 z něj nastrouháme jako když strouháme na okurkový salát a 2/3 ještě nastrouhané a horké rozmixujeme v trošce polévky, přidáme ještě na větší kostičky nakrájený kedluben místo brambory a povaříme 10-12 minut. Vypneme, přidáme na jemno nakrájený kopr a dochutíme shoyu a umeoctem, necháme ještě chvilku prohřát a pak už jen servírujeme.
A to tofu natur předem vaříme ve vodě s cibulí (1 tofu + 3 cibule) 20 minut. Ono zjemní a je lépe stravitelné a pěkně se pak i rozmixuje. Tofu natur je dobré před jakoukoli úpravou takto povařit.

suroviny na korpus:

400 g kuskusu

120 g sušeného kukuřičného mléka

kůra z jednoho bio citronu

3 omotané lžíce rýžového sirupu (každý dle své chuti)

3 lžíce kokosového oleje

3 špetky soli

¾ litru teplé vody

Vše kromě kuskusu zamíchat, přivést k varu a pak přidat kuskus. Společně vařit 30 minut. Uvařenou směs dát do vymazaného pekáče nebo dvou dortových forem a namočenýma rukama ve studené vodě uhladit a nechat vychladnout.

čokoládová poleva:

1/2 litru obilného mléka

6 omotané lžíce rýžového sirupu

4 lžíce kakaa

4 lžíce ořechového másla

1 lžička práškového agaru

Postupným zahříváním a mícháním rozpustit, do vroucího vmíchat předem v trošce vody rozpuštěný agar, povařit 5 minut a nalít na vychladlý korpus. Posypat kokosem nebo dozdobit mandlemi či oříšky. Necháme vychladnout, dáme do ledničky, zatuhlé krájíme a zdobíme kopečkem sojade (sójový jogurt).

1) Kvašená zelenina se solí

zelí nebo bílá ředkev - na 1,5 kg zeleniny jedna lžička mořské soli, promíchat, chvilku nechat, aby zelenina pustila šťávu a pak po vrstvách dát do sklenice, pěkně upěchovat po vrstvách, nahoře zakrýt listem ze zelí a zatížit sklenicí vody nebo malými kameny. Nechat kvasit opět 4-5 dní a pak dát do ledničky. V ledničce to vydrží tak dlouho, dokud to nesníte. 

Číst dál: Kvašená zelenina - pickles

Svaříme 1 l vody a 4 dkg soli, necháme vychladnout a zalijeme naskládané okurky. Pod okurky můžeme dát křen, mrkev nebo česnek. Pak sklenice uzavřeme, postavíme do tmavého a teplého kouta, necháme 3-4 dny kvasit, víčko by se mělo chytit a pak dáme do studeného sklepa nebo je můžeme hned používat jako letní pickles.

Na 1,5 kg zelí lžička soli vrchem + větší špetka celého kmínu (kmín se nemusí přidávat, pokud nechcete)
1 středně velká cibule na 6 kg zelí (množství cibule si může každý upravit podle sebe)

Nakrouhané zelí a pokrájenou cibuli smícháme se solí a kmínem, dáme do vyčištěné, vypařené vany a našlapeme, až zelí pustí šťávu. Pak jej natlačíme do kadečky. Zelí necháme v teplé místnosti kvasit. Dokud se tvoří pěna a jde nahoru, tak stále kvasí. Jakmile pěna začne ustupovat, tak už je vykvašené. Pak kadečku přemístíme do hodně chladné místnosti nebo sklepa. Může být i v kolně venku, ale kadečku obalíme novinami, aby zelí neomrzalo. Když je málo chladu, zelí se při povrchu kazí a musí se stále odebírat. A to je celé kouzlo... :-)

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.