prodejna zdravé výživy & jídelna

Vaříme Vám jinak, jíte zdravě

Recepty

2 hrnky uvařených jahel
1 hrnek celozrnné mouky (špaldová nebo pšeničná)
1 hrnek mletého máku
1 hrnek rozinek (je dobré rozinky namočit předem, klidně na 3 hodiny)
lžička skořice
citronová kůra z 1/2 citronu v bio kvalitě
Mišutka
sušené rostlinné mléko na posypání

Číst dál: Kvašený makovec

1/2 kg mouky celozrnné (můžeme použít různé druhy - pšeničnou, žitnou, špaldovou, také bílou a to v různých poměrech - každý podle sebe, špaldová je příliš drahá na chleba, tu Bioteta používá na sladké pečivo, kdo má kvalitní mlýnek, může si koupit dvouzrnku, semlít a má též výbornou mouku, 200-400 g uvařené celozrnné rýže nebo jahel nebo jahel s rýží nebo krup nebo kernota nebo prostě to celé zrno, které zbylo z předešlého dne, 1-2  lžíce lněného semínka a můžeme přidat ještě i jiná semínka a to trošku dýňového, slunečnicového - každý podle sebe, 1/2 – 1 lžičky soli, 1 lžíce kmínu nebo chlebového koření, hrnek vlažné vody – s vodou opatrně, je-li zrno mokřejší, dáme jen trošku, aby jsme těsto na chleba neměli moc řídké, 4-5 lžic vyzrálého žitného kvásku.

Číst dál: Kváskový chléb - pšenično žitný pařený s celozrnnou rýží

400 g uvařených jahel, krup nebo rýže, 500 g bílé hrubé mouky, 100 g celozrnné pšeničné, 2 lžíce pšeničného kvásku, lžička soli, trošičku kurkumy, voda – zaděláme tužší těsto na knedlíky, vytvarujeme je, přikryjeme teplým ručníkem a někde v teplíčku, nejlépe u sporáku, necháme kynout asi tak 4 hodiny, pak je dáme na mokrou utěrku na pařáček a 1/2 hodinky napařujeme, vyndáme, propícháme.

250 g vařených jahel s rýží v poměru 1: 1 nebo samotných jahel a velmi dobrý je oves s rýží v poměru 1 : 1 vařené dohromady v tlakovém hrnci 1 hodinku
250 g bílé špaldové hrubé mouky nebo stačí obyčejná bílá hrubá
2-3 lžíce kvásku, raději pšeničného, ale žitným se také nic nepokazí
1/2 lžičky soli mořské, trošku kurkumy
1/2 balíčku rýžových pukanců – burizony
studená voda

Číst dál: Kváskový knedlík

400 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky, může se přidat i trochu necelozrnné
300-400 g předem uvařených a vychladlých jahel
4-5 lžic kvásku
50 g tuku Alsan nebo sezamového, příp. slunečnicového oleje
5 lžic rozinek a 5 lžice slunečnicového semínka (předem společně povařit 10-15 minut)
2 špetky soli
50 g sušeného kukuřičného mléka na zjemnění
1 větší lžíce sladu (je-li sladké ovoce, nemusí být)

Číst dál: Kváskový koláč se švestkama a drobenkou

500 g pšeničné celozrnné hladké mouky
1,5 - 2 dcl rýžového sirupu
1 lžíce oleje
4 lžíce rozpuštěného palmového tuku (nebo 3 lžíce + lžíce oleje)
Podle hustoty přidat vodu.

Pár koleček lotosového kořene - asi tak jedno kolečko na šálek vody, povaříme 5-10 minut, přidáme pár kapek čerstvé zázvorové šťávy, špetku soli a podáváme.

Číst dál: Lotosový čaj

(množství na běžný kuchyňský pečící plech)

Mák (2 – 3 hrnky 200 ml) opražíme nasucho a pak jej nameleme a smícháme s:  12487198 1100631953303538 3984171248394034230 o
4 lžíce sezamového oleje,
500 ml obilného mléka (přidáváme postupně),
rýžový sirup (velkou naběračku, cca. 250 g),
½ prášku do pečiva bez fosfátu,
250 g bílé pšeničné polohrubé mouky,
250 g špaldové jemné celozrnné mouky,
můžeme přidat: ořechy, slunečnicové semínko, rozinky.

Pečeme nejdřív na 250 stupňů cca. 15 minut, aby makovec vyskočil a pak dopékáme cca. 30 minut při 170 stupních.

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.