Recepty

Kvašené zelí do kadečky

Na 1,5 kg zelí lžička soli vrchem + větší špetka celého kmínu (kmín se nemusí přidávat, pokud nechcete)
1 středně velká cibule na 6 kg zelí (množství cibule si může každý upravit podle sebe)

Nakrouhané zelí a pokrájenou cibuli smícháme se solí a kmínem, dáme do vyčištěné, vypařené vany a našlapeme, až zelí pustí šťávu. Pak jej natlačíme do kadečky. Zelí necháme v teplé místnosti kvasit. Dokud se tvoří pěna a jde nahoru, tak stále kvasí. Jakmile pěna začne ustupovat, tak už je vykvašené. Pak kadečku přemístíme do hodně chladné místnosti nebo sklepa. Může být i v kolně venku, ale kadečku obalíme novinami, aby zelí neomrzalo. Když je málo chladu, zelí se při povrchu kazí a musí se stále odebírat. A to je celé kouzlo... :-)

Kvašený makovec

2 hrnky uvařených jahel
1 hrnek celozrnné mouky (špaldová nebo pšeničná)
1 hrnek mletého máku
1 hrnek rozinek (je dobré rozinky namočit předem, klidně na 3 hodiny)
lžička skořice
citronová kůra z 1/2 citronu v bio kvalitě
Mišutka
sušené rostlinné mléko na posypání

Číst dál: Kvašený makovec

Kváskový chléb - pšenično žitný pařený s celozrnnou rýží

1/2 kg mouky celozrnné (můžeme použít různé druhy - pšeničnou, žitnou, špaldovou, také bílou a to v různých poměrech - každý podle sebe, špaldová je příliš drahá na chleba, tu Bioteta používá na sladké pečivo, kdo má kvalitní mlýnek, může si koupit dvouzrnku, semlít a má též výbornou mouku, 200-400 g uvařené celozrnné rýže nebo jahel nebo jahel s rýží nebo krup nebo kernota nebo prostě to celé zrno, které zbylo z předešlého dne, 1-2  lžíce lněného semínka a můžeme přidat ještě i jiná semínka a to trošku dýňového, slunečnicového - každý podle sebe, 1/2 – 1 lžičky soli, 1 lžíce kmínu nebo chlebového koření, hrnek vlažné vody – s vodou opatrně, je-li zrno mokřejší, dáme jen trošku, aby jsme těsto na chleba neměli moc řídké, 4-5 lžic vyzrálého žitného kvásku.

Číst dál: Kváskový chléb - pšenično žitný pařený s celozrnnou rýží

Kváskový knedlíček

400 g uvařených jahel, krup nebo rýže, 500 g bílé hrubé mouky, 100 g celozrnné pšeničné, 2 lžíce pšeničného kvásku, lžička soli, trošičku kurkumy, voda – zaděláme tužší těsto na knedlíky, vytvarujeme je, přikryjeme teplým ručníkem a někde v teplíčku, nejlépe u sporáku, necháme kynout asi tak 4 hodiny, pak je dáme na mokrou utěrku na pařáček a 1/2 hodinky napařujeme, vyndáme, propícháme.

Kváskový knedlík

250 g vařených jahel s rýží v poměru 1: 1 nebo samotných jahel a velmi dobrý je oves s rýží v poměru 1 : 1 vařené dohromady v tlakovém hrnci 1 hodinku
250 g bílé špaldové hrubé mouky nebo stačí obyčejná bílá hrubá
2-3 lžíce kvásku, raději pšeničného, ale žitným se také nic nepokazí
1/2 lžičky soli mořské, trošku kurkumy
1/2 balíčku rýžových pukanců – burizony
studená voda

Číst dál: Kváskový knedlík

Kváskový koláč se švestkama a drobenkou

400 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky, může se přidat i trochu necelozrnné
300-400 g předem uvařených a vychladlých jahel
4-5 lžic kvásku
50 g tuku Alsan nebo sezamového, příp. slunečnicového oleje
5 lžic rozinek a 5 lžice slunečnicového semínka (předem společně povařit 10-15 minut)
2 špetky soli
50 g sušeného kukuřičného mléka na zjemnění
1 větší lžíce sladu (je-li sladké ovoce, nemusí být)

Číst dál: Kváskový koláč se švestkama a drobenkou

Linecké cukroví

500 g pšeničné celozrnné hladké mouky
1,5 - 2 dcl rýžového sirupu
1 lžíce oleje
4 lžíce rozpuštěného palmového tuku (nebo 3 lžíce + lžíce oleje)
Podle hustoty přidat vodu.

Lotosový čaj

Pár koleček lotosového kořene - asi tak jedno kolečko na šálek vody, povaříme 5-10 minut, přidáme pár kapek čerstvé zázvorové šťávy, špetku soli a podáváme.

Číst dál: Lotosový čaj