Recepty

Placičky ala lívanečky

Zbylou uvařenou obilovinu smícháme s ovesnými vločkami a celozrnnou moukou a necháme na teplém místě 2 hodiny kvasit neboli fermentovat. Těsto nám přirozeně zesládne a my z něj upečeme dobré lívanečky, které můžeme potřít sladem a spojit vždy dva k sobě a dát je dětem do školy či školky na svačinku. Případně je potřeme džemem bez přidaného cukru nebo posypeme směsí skořice a sušeného kukuřičného mléka, možné je i rozehřát trochu másla Alsan a lehce je potřít. Pečeme je buď v troubě a nebo na pánvičce, kterou potřeme lehce sezamovým olejem. Ne na každé pánvičce se to dobře peče. Ale nenechte se odradit. Je možné udělat i slanou variantu a to když do těste nastrouháte tempeh nebo nakrájíte kyselé zelí.

Placičky z kvašeného těsta

Uvaříme do měkka jáhly s bílou rýží (nebo jakoukoli jinou obilovinou) v poměru 2 : 1 dle základního receptu (na 1,5 hrnku celého zrna 5 hrnků vody). Uvařené jáhly s rýží necháme vychladnout na takovou teplotu (asi 50 stupňů), v které udržíme ruce, poté přidáme 6 - 8 lžic celozrnné mouky hladké nebo hrubé a to pšeničné, špaldové nebo ječné. Těsto necháme na teplém místě alespoň 1 hodinu kvasit. Přirozenou fermentací těsto zesládne. Pokud je těsto příliš řídké, můžeme ho zahustit ovesnými vločkami nebo celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou moukou a můžeme též přidat trochu - 2 - 3 špetky řasy Nori. V zimě můžeme placičky dohušťovat také pohankovou moukou. Pak rozpálíme pánvičku, potřeme sezamovým olejem a klademe lžící hromádky, rozetřeme je, 1. stranu pečeme pod pokličkou a druhou stranu bez pokličky hezky dozlatova.

Plněná dýně

1 ks dýně Hokkaido
3 lžíce Arame
2 lžíce Shoyu
1+1/2 šálku nakrájené cibule
1 šálek nakrájených jakýchkoliv hub
1/2 šálku nasekané zelené natě
1 šálek uvařeného kuskusu

Číst dál: Plněná dýně

Plněné knedlíky

Vychladlou zbylou obilovinu (dobrý je kuskus) smícháme s celozrnnou moukou a troškou bílé mouky. Je-li těsto příliš suché, kropíme vodou, vždy na ruku pouštět vodu, vytvoří se chlebové těsto. To trháme na kousky a plníme ovocem (i sušeným), plníme na hrubo strouhanou mrkví a rozinkami, nebo děláme knedlíky na slano s tofu, salámkem.
Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě, než vyplavou. Rozkrojí se. Můžeme osladit Sladěnkou, Sladovitem, kukuřičným, nebo ovesným sušeným mlékem místo cukru. Knedlíky na sladko polijeme Provamelem (místo másla), smíchaným s vodou, biokakaem a ovesným sušeným mlékem.

Polévka pouťová s játrovými knedlíčky

Knedlíčky: uvaříme do měkka jáhly společně již vařenými fazolkami adzuki, koncem varu přidáme česnek a majoránku a jak nám vychládají jáhly, tvoříme knedlíčky, které necháme úplně vychladnout a vkládáme do hotové polévky. Možno přidat i trochu nudliček kukuřičných nebo žitných. Polévka: vodu nebo vývar vaříme s řasou Wakame 5 minut, přidáme zeleninu - mrkev, květák a trošku celeru pro lepší chuť a vaříme ještě 10 minut. Přidáme hotové knedlíčky, přivedeme k varu, vypneme a dochutíme rýžovým misem. Necháme alespoň 3 minuty prolnout chutě. Na talíři sypeme petrželkou nebo naťovou cibulkou.

Polévka s lístky sedmikrásky

Nasbíráme, očistíme a nakrájíme svěží lístky sedmikrásky, přidáme stejné množství nakrájené cibule, krátce osmahneme na nepatrném množství tuku, podlijeme teplou vodou nebo lépe zeleninovým vývarem a vaříme do měkka, pak trochu osolíme, ještě povaříme alespoň 8 minut, aby nám ta sůl neškodila a zahustíme zbytkem kaše, jindy můžeme zahusti obilnými vločkami, hotovou polévku posypeme kvítky sedmikrásek!!!

Polévka s vločkovými knedlíčky s kopřivou

Do studené vody dáme cibuli nakrájenou na drobno, řapíkatý celer, oloupaný z vrchní strany a nakrájený nadrobno a kedluben, nakrájený na kostičky. Kedlubnem nešetříme, dáme ho víc než ostatní zeleniny. A ještě přidáme čerstvý libeček a s tím to zase nepřeháníme, je hodně aromatický. Polévku osolíme a vaříme 10-15 minut a pak tam přidáme knedlíčky.
Nasbírané kopřivy vložíme nejprve do slané vody (alespoň na 10 minut, to aby se všechny nečistoty pustily), poté je vypereme a 2 minutky necháme přejít varem.
Pak je zchladíme a vmícháme do vloček, které jsme namočili do vody a nechali bobtnat alespoň 2 hodinky nebo i přes noc. Vody dáme tolik, aby směs byla hutnější a nebo pak ještě přidáme vločky nebo případně mišutku.
Tvoříme kuličky v průměru 2 cm a dáváme do vroucí polévky. Po vyplavání jsou hotové a polévku vypneme. Polévku dochutíme umeoctem a sójovou omáčkou. Umeocet i sójová omáčka se nechá pár minutek prohřát a pak už můžeme podávat. Sypeme pažitkou nebo petrželkou a nebo divokou pažitkou – ta je tůůůůůůůůze dobrá! :-)

Polévka z fazolí Adzuki s kroupami alá zabijačková

Fazole uvaříme do měkka s řasou kombu (fazole proprat, namočit na noc i s řasou kombu, dát vařit - vždy v tlakovém hrnci, nejdříve přivést k varu, sebrat pěnu, natlakovat a vařit od počátku varu asi 1/5-3/4 hodiny, musí být uvařené do měkka). Kroupy uvaříme do měkka dle základního receptu (nezapomenout sebrat pěnu!). Základ na polévku: rozehřejeme sezamový olej, přidáme cibule+špetku soli, přidáme česnek, majoránku, mrkev, podlijeme troškou horké vody, osolíme, vaříme 10-15 minut, přidáme fazole i s vodou i řasou kombu, kroupy, necháme přejít varem, dochutíme umeoctem a sójovou omáčkou shoyu a zdobíme zelenou cibulkou.

Povidla ze sušeného ovoce

Zalijeme vodou sušené ovoce, necháme namočené tak 2 hodinky, přidáme trochu soli, rozvaříme, rozmixujeme a vždy si takto můžeme udělat povidla čerstvá a kolik jich právě potřebujeme.