prodejna zdravé výživy & jídelna

Vaříme Vám jinak, jíte zdravě

Recepty

500 g pšeničné celozrnné hladké mouky
1,5 - 2 dcl rýžového sirupu
2 lžíce perníkového koření
1 lžíce kakaa, nejlépe v bio kvalitě
5 lžic rozehřátého palmového tuku
1 lžíce oleje
Podle hustoty přidat vodu.

250 g špaldové mouky

350 g žitné mouky

600 ml sladu

250 g Alsanu

100 ml oleje

prášek do pečiva bez fosfátu

1 ks perníkové koření

2 lžičky kakaa

4-5 lžiček maizeny

citrónová a pomerančová kůra

 

Na slepení:

Rozvařit sušené meruňky a rozinky s citrónovou kůrou z 1 citronu a se skořicí s troškou agaru. Rozmixovat za tepla a spojovat hned cukroví. 

 

Poleva tmavá: Blesk + kakao

Poleva světlá: Blesk + maizena

500 g špaldové hrubé mouky
5 lžic dobře vyzrálého pšeničného kvásku
špetka soli
6 lžic kukuřičného oleje
2 lžíce rozinek
2 lžíce slunečnicových semen
2 lžíce nasekaných ořechů
1 lžička perníkového koření
1 lžička mleté skořice
4 lžíce pšeničné sladěnky
podle potřeby vlažná voda
3 lžíce jemných ovesných vloček
3 lžíce kokosu na posypání plechu
3 lžíce slunečnicového oleje na vymazání plechu
sklenička kvalitní marmelády na potření

Semínka propláchneme ve studené vodě. Rozinky propereme v horké vodě. Mouku nasypeme do mísy a přidáme všechny ingredience. Vlažnou vodou rozmícháme na hustší perníkové těsto tak, aby se dalo lít na plech. Plech vymažeme olejem a vysypeme kokosem a jemnými ovesnými vločkami. Těsto vlijeme na plech, přikryjeme namočenou utěrkou a necháme kynout, nejlépe do rána. Pečeme asi 30 minut při 80 stupních. Nebo můžeme i napařit – do větší nádoby nalijeme vodu, do ní vložíme pařáček a na něj položíme pekáček nebo kastrolek s těstem. Napařujeme alespoň 60 minut i déle. Po upečení nebo napaření vyklopíme a ještě teplé mažeme kvalitní marmeládou a sypeme opraženým kokosem.

Zbylou uvařenou obilovinu smícháme s ovesnými vločkami a celozrnnou moukou a necháme na teplém místě 2 hodiny kvasit neboli fermentovat. Těsto nám přirozeně zesládne a my z něj upečeme dobré lívanečky, které můžeme potřít sladem a spojit vždy dva k sobě a dát je dětem do školy či školky na svačinku. Případně je potřeme džemem bez přidaného cukru nebo posypeme směsí skořice a sušeného kukuřičného mléka, možné je i rozehřát trochu másla Alsan a lehce je potřít. Pečeme je buď v troubě a nebo na pánvičce, kterou potřeme lehce sezamovým olejem. Ne na každé pánvičce se to dobře peče. Ale nenechte se odradit. Je možné udělat i slanou variantu a to když do těste nastrouháte tempeh nebo nakrájíte kyselé zelí.

Uvaříme do měkka jáhly s bílou rýží (nebo jakoukoli jinou obilovinou) v poměru 2 : 1 dle základního receptu (na 1,5 hrnku celého zrna 5 hrnků vody). Uvařené jáhly s rýží necháme vychladnout na takovou teplotu (asi 50 stupňů), v které udržíme ruce, poté přidáme 6 - 8 lžic celozrnné mouky hladké nebo hrubé a to pšeničné, špaldové nebo ječné. Těsto necháme na teplém místě alespoň 1 hodinu kvasit. Přirozenou fermentací těsto zesládne. Pokud je těsto příliš řídké, můžeme ho zahustit ovesnými vločkami nebo celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou moukou a můžeme též přidat trochu - 2 - 3 špetky řasy Nori. V zimě můžeme placičky dohušťovat také pohankovou moukou. Pak rozpálíme pánvičku, potřeme sezamovým olejem a klademe lžící hromádky, rozetřeme je, 1. stranu pečeme pod pokličkou a druhou stranu bez pokličky hezky dozlatova.

1 ks dýně Hokkaido
3 lžíce Arame
2 lžíce Shoyu
1+1/2 šálku nakrájené cibule
1 šálek nakrájených jakýchkoliv hub
1/2 šálku nasekané zelené natě
1 šálek uvařeného kuskusu

Číst dál: Plněná dýně

Vychladlou zbylou obilovinu (dobrý je kuskus) smícháme s celozrnnou moukou a troškou bílé mouky. Je-li těsto příliš suché, kropíme vodou, vždy na ruku pouštět vodu, vytvoří se chlebové těsto. To trháme na kousky a plníme ovocem (i sušeným), plníme na hrubo strouhanou mrkví a rozinkami, nebo děláme knedlíky na slano s tofu, salámkem.
Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě, než vyplavou. Rozkrojí se. Můžeme osladit Sladěnkou, Sladovitem, kukuřičným, nebo ovesným sušeným mlékem místo cukru. Knedlíky na sladko polijeme Provamelem (místo másla), smíchaným s vodou, biokakaem a ovesným sušeným mlékem.

Knedlíčky: uvaříme do měkka jáhly společně již vařenými fazolkami adzuki, koncem varu přidáme česnek a majoránku a jak nám vychládají jáhly, tvoříme knedlíčky, které necháme úplně vychladnout a vkládáme do hotové polévky. Možno přidat i trochu nudliček kukuřičných nebo žitných. Polévka: vodu nebo vývar vaříme s řasou Wakame 5 minut, přidáme zeleninu - mrkev, květák a trošku celeru pro lepší chuť a vaříme ještě 10 minut. Přidáme hotové knedlíčky, přivedeme k varu, vypneme a dochutíme rýžovým misem. Necháme alespoň 3 minuty prolnout chutě. Na talíři sypeme petrželkou nebo naťovou cibulkou.

Nasbíráme, očistíme a nakrájíme svěží lístky sedmikrásky, přidáme stejné množství nakrájené cibule, krátce osmahneme na nepatrném množství tuku, podlijeme teplou vodou nebo lépe zeleninovým vývarem a vaříme do měkka, pak trochu osolíme, ještě povaříme alespoň 8 minut, aby nám ta sůl neškodila a zahustíme zbytkem kaše, jindy můžeme zahusti obilnými vločkami, hotovou polévku posypeme kvítky sedmikrásek!!!

Do studené vody dáme cibuli nakrájenou na drobno, řapíkatý celer, oloupaný z vrchní strany a nakrájený nadrobno a kedluben, nakrájený na kostičky. Kedlubnem nešetříme, dáme ho víc než ostatní zeleniny. A ještě přidáme čerstvý libeček a s tím to zase nepřeháníme, je hodně aromatický. Polévku osolíme a vaříme 10-15 minut a pak tam přidáme knedlíčky.
Nasbírané kopřivy vložíme nejprve do slané vody (alespoň na 10 minut, to aby se všechny nečistoty pustily), poté je vypereme a 2 minutky necháme přejít varem.
Pak je zchladíme a vmícháme do vloček, které jsme namočili do vody a nechali bobtnat alespoň 2 hodinky nebo i přes noc. Vody dáme tolik, aby směs byla hutnější a nebo pak ještě přidáme vločky nebo případně mišutku.
Tvoříme kuličky v průměru 2 cm a dáváme do vroucí polévky. Po vyplavání jsou hotové a polévku vypneme. Polévku dochutíme umeoctem a sójovou omáčkou. Umeocet i sójová omáčka se nechá pár minutek prohřát a pak už můžeme podávat. Sypeme pažitkou nebo petrželkou a nebo divokou pažitkou – ta je tůůůůůůůůze dobrá! :-)

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.